KŘEN -
Křen je původní zdejší (evropskou) rostlinou. Od pradávna byl užíván především jako lék. Pro své vlastnosti se rozšířil i na Americký kontinent a dál do celého světa. Více síly má na podzim a proto se v té době vykopává a přes zimu udržuje přihrnutý v písku.
Křen je nutné důkladně očistit a omýt. Strouhaný, čerstvý jako doplněk k masům a do salátů. Spařený silným vývarem, doplněný strouhanými jablky a ochucený octem je tradiční přílohou k vařeným masům (ovaru). Připravuje se z něho smetanová křenová omáčka. Krátce po nastrouhání vyčpí a často zšedne (oxiduje), spařený octovou vodou zbělá a osvěží. Zjemní v kysané smetaně či majonéze. Přidává se do nálevů při nakládání zeleniny.
Tepelnou úpravou ztrácí svou štiplavost a jiné vlastnosti, proto je případně nejvhodnější jeho krátká úprava (spaření) na závěr.
Významný zdroj vitaminu C. Povzbuzuje krevní oběh a prokrvení. Má významné antibiotické účinky. Obsahuje vápník, sodík, hořčík