Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

KŘEN -


Křen je původní zdejší (evropskou) rostlinou. Od pradávna byl užíván především jako lék. Pro své vlastnosti se rozšířil i na Americký kontinent a dál do celého světa. Více síly má na podzim a proto se v té době vykopává a přes zimu udržuje přihrnutý v písku. Křen je nutné důkladně očistit a omýt. Strouhaný, čerstvý jako doplněk k masům a do salátů. Spařený silným vývarem, doplněný strouhanými jablky a ochucený octem je tradiční přílohou k vařeným masům (ovaru). Připravuje se z něho smetanová křenová omáčka. Krátce po nastrouhání vyčpí a často zšedne (oxiduje), spařený octovou vodou zbělá a osvěží. Zjemní v kysané smetaně či majonéze. Přidává se do nálevů při nakládání zeleniny. Tepelnou úpravou ztrácí svou štiplavost a jiné vlastnosti, proto je případně nejvhodnější jeho krátká úprava (spaření) na závěr. Významný zdroj vitaminu C. Povzbuzuje krevní oběh a prokrvení. Má významné antibiotické účinky. Obsahuje vápník, sodík, hořčík
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]