Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

JULIENNE -


[žiljen]

Potraviny nakrájené či nastrouhané na jemné nudličky. Ve francouzské kuchyni platí pravidlo že julienne jsou zpravidla velikosti sirky a případně tenčí dlouhé 2,5 - 5 centimetrů. Nejčastěji se takto připravuje zelenina, neboť delší tenké nudličky drží tvar i při dalším zpracování. Ideální kořenová zelenina do polévky, kterou stačí jen kratičce spařit.
Existují speciální struhadla nebo škrabky na julienne, popřípadě můžete krájet tenké plátky nožem či dobrou škrabkou a pak je překrájet.

Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]