Plody tropické rostliny jménem hruškovec přelahodný nazýváme běžně avokádo. Dřevina je původem ze Střední Ameriky, ale rozšířila se po celém světě v subtropickém a tropickém pásmu. Botanicky je avokádo ovoce ale gastronomicky se zařazuje většinou jako plodová zelenina.
Na trhu se vyskytují ponejvíce dva druhy avokáda. Zelené s hladkou slupkou a tmavší, hnědavé až černé s hrbolatou slupkou. U nás prodávané avokádo je nejčastěji ze Španělska popřípadě z Izraele. Pod pevnou slupkou je tučná měkká dužina a uprostřed velké kulovité jádro. Zralá dužina je světlá pod slupkou nazelenalá jinak krémové či nažloutlé barvy. Tvrdé, nezralé avokádo je třeba v pokojové teplotě nechat dva nebo tři dny dozrát - určitě nepatří do lednice. Nezralé avokádo má nedobrou natrpklou chuť díky které se mnozí jeho konzumenti od příštího pokusu odradí. Cenná dužina poměrně rychle oxiduje a tak je nevhodnější ji konzumovat co nejrychleji, případně ji můžete lehce pokapat citronem. Nejvhodnější je konzumace za syrova s bylinkovou solí, do pomazánek, krémů, dipů, salátů a podobně. Kousky avokáda lze přidat i do polévky, zeleninových směsí atd.
Avokádu se také říkalo námořnické máslo neboť bylo součástí stravy námořníků. Už od pradávna bylo považováno za zdroj síly a vitality a dnes je prokázáno, že obsahuje velmi cenné tuky (mononenasycené), vitaminy řady B, vitamin A, D, K a nejvíce vitamin C a E, dále celou řadu stopových prvků v přirozeném stavu. Je vhodné pro diabetky, těhotné, sportovce, podporuje mozkovou činnost a mnohé další.