Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

LAPIN PAQUETS LAPIN PAQUETS (králík v balíčku)

[lapén paket]
Francouzský výraz pro králíka v balíčku. Tradiční pokrm francouzského venkova, kdy se menší kousky králičího masa osolí a okoření, zabalí do plátků slaniny a pak dusí a pečou. Podle zvyku v příslušném místě s kořenovou zeleninou nebo s rajčaty zpravidla podlité vínem.

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

Místní a regionální pojmenování velikonoční sekané. Ta se tradičně připravuje z vajec masa, žemle doplněná sekanými kopřivami i jinými bylinami. Někde se zadělá ze tří druhů mletého masa a výsledný pokrm je podobný spíše fašírce či sekané. Jinde je spíše podobná vaječné a žemlové nádivce s uzeným masem a bylinami. Ta se zpravidla nakypří droždím a peče ve formě či pekáči v troubě. 
Pro pojmenování se užívá také názvu SEKANICE, VELIKONOČNÍ FAŠÍRKA, ŘEŽÁBEK a také třeba SEKANÁ POMLÁZKA. 


VIGNA (vigna zlatá)

[viňa]
Asijská čočka zvaná též MOONG DAL či ZELENÝ GRAM. Je velmi výživná a zdravá. Upravuje se jako luštěnina nebo se nechává klíčit a dále se užívá jako jemná zelenina. Dlouhé a silné klíčky mají žlutozelenou barvu a jsou plné velmi kvalitních živin.

VINDALÚ

Tradiční pokrm indické kuchyně. Je připravován z tučného masa nakrájeného na malé kousky, zeleniny a koření. Z něho převládá hořčičné semínko a bobkový list. V zásadě se jedná o výrazně ochucenou dušeninu s konzistencí středně husté kaše. Dalším typickým rysem vindalú je nakyslá chuť díky přidání octa v počátku tepelné úpravy. Tato variace na tradiční kari se připravuje z vepřového masa,  zvěřiny ale i z tučné drůbeže.  


Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]