Místní a regionální pojmenování velikonoční sekané. Ta se tradičně připravuje z vajec masa, žemle doplněná sekanými kopřivami i jinými bylinami. Někde se zadělá ze tří druhů mletého masa a výsledný pokrm je podobný spíše fašírce či sekané. Jinde je spíše podobná vaječné a žemlové nádivce s uzeným masem a bylinami. Ta se zpravidla nakypří droždím a peče ve formě či pekáči v troubě.
Pro pojmenování se užívá také názvu SEKANICE, VELIKONOČNÍ FAŠÍRKA, ŘEŽÁBEK a také třeba SEKANÁ POMLÁZKA.
Tradiční pokrm indické kuchyně. Je připravován z tučného masa nakrájeného na malé kousky, zeleniny a koření. Z něho převládá hořčičné semínko a bobkový list. V zásadě se jedná o výrazně ochucenou dušeninu s konzistencí středně husté kaše. Dalším typickým rysem vindalú je nakyslá chuť díky přidání octa v počátku tepelné úpravy. Tato variace na tradiční kari se připravuje z vepřového masa, zvěřiny ale i z tučné drůbeže.