[lapén paket]
Francouzský výraz pro králíka v balíčku. Tradiční pokrm francouzského venkova, kdy se menší kousky králičího masa osolí a okoření, zabalí do plátků slaniny a pak dusí a pečou. Podle zvyku v příslušném místě s kořenovou zeleninou nebo s rajčaty zpravidla podlité vínem.
ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ DRUHY LUŠTĚNIN
MODRÝ HRÁCH – sušený celý, velmi oblíbený v Německu, při tepelné úpravě si zachovává kulatý tvar.
PŮLENÝ ŽLUTÝ A ZELENÝ HRÁCH – zelený bývá sladší, žlutý zase nejlépe ladí chutí s uzeným masem
CIZRNA – původem ze západní Asie velmi oblíbená na Středním východě. Vypadá jako deformovaný hrách a velmi podobně také chutná
ZELENÁ ČOČKA – také se nazývá kontinentální protože je nejpoužívanější právě v evropské kuchyni. Existují různě velké zelené čočky
ŽLUTÁ ČOČKA – pochází z Indie a tam se také nejvíce vaří jako „žlutý dal“
ORANŽOVÁ ČOČKA – drobná čočka, kterou není nutné namáčet. V polévce je vařená za dvě minutky, výborná do dušené rýže
HNĚDÁ INDICKÁ ČOČKA – snadno se rozváří na kaši. Indické pokrmy velmi často čočku i jiné luštěniny používají.
KUŽELOVITÁ ČOČKA – tmavá čočka výborné chuti, někdy se též nazývá francouzská. Téměř se nerozváří a proto je vysoce ceněna a tradičně se připravuje i ke slavnostním pokrmům z masa a tak podobně.
FAZOL FLAGEOLET – drobnozrná odrůda fazolu zelenavé barvy a výborné chuti. Fantastická je především v salátech. Ve Francii tradičně k pečenému jehněčímu masu.
VELKÉ BÍLÉ FAZOLE – do dušených mas ale i jinam. o něco níže jsou uvedeny další bílé druhy, které se často pletou a také mají různou konzistenci po tepelném zpracování.
MĚSÍČNÍ FAZOLE – také lima nebo máslové fazole též krémové barvy
CANNELLINO FAZOLE – bílé fazole oblíbené v italské kuchyni mají vatovitou strukturu
BOSTONSKÉ FAZOLE – také bílé drobnější fazolky jejich pečená forma se stala základem pro dnešní světoznámé fazole v kečupu uvězněné v konzervách.
BORLOTTO FAZOLE – hnědavé fazole z Itálie se snadno rozvářejí a proto se používají jako zahušťovací součást některých dušených mas.
ČERVENÉ FAZOLE – sladké a moučné známé především z mexické kuchyně. Velmi rozšířené, k dostání především konzervované. Rád je využívám do masových fáší i paštik coby dekoraci.
ČERNÉ FAZOLE – typické v Karibské oblasti a v Jižní Americe. Jsou nasládlé a velmi chutné zvláště, když je připravíte sami ze suchých.
BOB ZAHRADNÍ – pěstovali ho už starověké civilizace a dodnes patří mezi jemné, chutné luštěniny. Také pod názvem chlebové fazole.
VIGNA ZLATÁ – MUNGO – ADZUKI - Všechny luštěniny tohoto druhu jsou velmi bohaté na vitaminy a minerály. Pěstují se nejvíce v Indii a Číně. U nás známe vignu zlatou jako naklíčenou lahůdku do salátů. Vigna adzuki má prokazatelně léčivé účinky navíc se díky sladké chuti využívají semena vigny také na přípravu orientálních cukrovinek.
VIGNA ČÍNSKÁ – trochu fazolovitá semena krémové barvy s tmavým puntíkem jsou na našem trhu občas vydávána za sóju. Je velmi populární mezi černošským obyvatelstvem Ameriky a nejčastěji se podává s nakládaným vepřovým masem a pikantní omáčkou tabasco.
KAJAN – se také nazývá holubí hrách. Béžová semena jsou hrachu podobné jak tvarem tak i chutí
HRACHOR SETÝ – je velmi populární na Středním východě jako součást mnoha pokrmů ale i samotný jako přílohová zelenina.
SÓJA LUŠTINATÁ – má různě zbarvená semena nejčastěji světle okrové. Je to beze sporu strategická surovina a již dlouho je s rýží nejdůležitější součástí orientální stravy. Kompozice bílkovin v sóje je pro naše tělo přímo ideální. Využití sóji v kuchyni je též všestranné – sójové mléko, tvarohový sýr – tofu, sójový olej, mouka, náhražky masa, sójové klíčky a celá škála výrobků z fermentované sóji (miso, tempeh, omáčky a podobně).