Potraviny nakrájené či nastrouhané na jemné nudličky. Ve francouzské kuchyni platí pravidlo že julienne jsou zpravidla velikosti sirky a případně tenčí dlouhé 2,5 - 5 centimetrů. Nejčastěji se takto připravuje zelenina, neboť delší tenké nudličky drží tvar i při dalším zpracování. Ideální kořenová zelenina do polévky, kterou stačí jen kratičce spařit.
Existují speciální struhadla nebo škrabky na julienne, popřípadě můžete krájet tenké plátky nožem či dobrou škrabkou a pak je překrájet.
Malé obložené řezy pečiva, někdy označované jako chuťovky, minichlebíčky a podobně. Pojmenování kanapky je odvozeno od anglického výrazu "CANAPES" (kenaps) jakož i francouzského "CANAPÉS" (kanapé). Doslova to znamená pohovka ale to neznamená, že se mají konzumovat ležícími hosty. Naopak kanapky by měli být upraveny tak, aby je host snědl ve stoje, případně i bez pomoci talířku a pohodlně. Zpravidla se nabízejí při odpoledním pohoštění, koktejl párty, nebo jako malé pohoštění při příchodu hostů nebo při přestávkách na občerstvení během jednání, kulturních a společenských programů. V současnosti se můžete setkat také s pojmenováním "SNACKS".