Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

AUX FINES HERBES AUX FINES HERBES

[ó fen erbé]
Francouzský název pro směs bylinek nebo též označení pokrmu upraveného na bylinkách.
Související: FINES HERBES

FINES HERBES FINES HERBES (jemné bylinky)

[fen erbé]
Francouzský výraz pro směs čerstvých bylinek - tradiční součást francouzských receptů, složení bývá rozdílné podle oblastí. V našich krajích se nejčastěji používá petrželová nať, rozmarýn, tymián, majoránka, saturejka, bazalka, libeček, šalvěj, kopr a další . Fines herbes lze koupit i jako sušenou směs s často velmi exotickým složením, které už nepřipomíná bylinky z domácí zahrady, tak jak byl původní pojem vnímán.
Související: AUX FINES HERBES

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

Místní a regionální pojmenování velikonoční sekané. Ta se tradičně připravuje z vajec masa, žemle doplněná sekanými kopřivami i jinými bylinami. Někde se zadělá ze tří druhů mletého masa a výsledný pokrm je podobný spíše fašírce či sekané. Jinde je spíše podobná vaječné a žemlové nádivce s uzeným masem a bylinami. Ta se zpravidla nakypří droždím a peče ve formě či pekáči v troubě. 
Pro pojmenování se užívá také názvu SEKANICE, VELIKONOČNÍ FAŠÍRKA, ŘEŽÁBEK a také třeba SEKANÁ POMLÁZKA. 


Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2017 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]