Cibule pochází pravděpodobně z území západní Asie. V dávných dobách ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali a šlechtili Indové a Číňané a odtud se cibule postupně rozšířila do celého světa. Už ve starověku ji Egypťané, Řekové a Římané používali nejenom k vaření ale po vzoru Asiatů i coby lék.
lze ji používat syrovou, spařenou či krátce osmahnutou na tuku, snese i pečení a smažení, zesiluje chuť pokrmů
Kuchyňská cibule má mnoho vyšlechtěných odrůd. Většinou se pro vaření rozlišuje škála od sladké jemné až po výrazně štiplavou. U nás se ponejvíce používá cibule mírně a silněji štiplavá
léčivé účinky cibule
• působí preventivně proti infekcím, má protizánětlivé účinky a celkově posiluje naši imunitu
• posiluje srdce a čistí krevní oběh, pomáhá lepšímu prokrvování a snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu ochranného HDL cholesterolu
• povzbuzuje chuť k jídlu a má velmi dobrý vliv na přeměnu látkovou
• obsahuje allicin, sirnaté látky, flavonoidy, vitamin C, kyselinu listovou ale i železo, zinek a další látky
Související: ŠALOTKA,
OŠLEJCH
Tento druh cibule se nazývá také cibule poschoďová nebo egyptská. Je to cibule naťová, která na květním stvolu nasadí pacibulky. I ty se používají v kuchyni. Zimní cibule se jí říká proto, že ji nezničí mráz a už při pěti stupních celsia vyhání listy. Na některých místech se říká ošlejch také pažitce nebo pórku
Související: CIBULE