Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

CIBULE CIBULE

Cibule pochází pravděpodobně z území západní Asie. V dávných dobách ji pro léčebné a kuchyňské účely pěstovali a šlechtili Indové a Číňané a odtud se cibule postupně rozšířila do celého světa. Už ve starověku ji Egypťané, Řekové a Římané používali nejenom k vaření ale po vzoru Asiatů i coby lék. lze ji používat syrovou, spařenou či krátce osmahnutou na tuku, snese i pečení a smažení, zesiluje chuť pokrmů Kuchyňská cibule má mnoho vyšlechtěných odrůd. Většinou se pro vaření rozlišuje škála od sladké jemné až po výrazně štiplavou. U nás se ponejvíce používá cibule mírně a silněji štiplavá léčivé účinky cibule • působí preventivně proti infekcím, má protizánětlivé účinky a celkově posiluje naši imunitu • posiluje srdce a čistí krevní oběh, pomáhá lepšímu prokrvování a snižuje krevní tlak a zvyšuje hladinu ochranného HDL cholesterolu • povzbuzuje chuť k jídlu a má velmi dobrý vliv na přeměnu látkovou • obsahuje allicin, sirnaté látky, flavonoidy, vitamin C, kyselinu listovou ale i železo, zinek a další látky
Související: ŠALOTKA, OŠLEJCH

OŠLEJCH OŠLEJCH (zimní cibule)

Tento druh cibule se nazývá také cibule poschoďová nebo egyptská. Je to cibule naťová, která na květním stvolu nasadí pacibulky. I ty se používají v kuchyni. Zimní cibule se jí říká proto, že ji nezničí mráz a už při pěti stupních celsia vyhání listy. Na některých místech se říká ošlejch také pažitce nebo pórku
Související: CIBULE
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]