Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

MOŘSKÉ ŘASY

Jen výjimečně je na našem trhu koupíme čerstvé. Zpravidla se prodávají sušené. Jejich úprava spočívá v jejich namočení a posléze uvaření.  Některé prodávané řasy jsou krájené, sekané nebo i tepelně opracované, lisované a podobně. K tomu je třeba číst návod na použití zpravidla uvedený na obalu. Řasy jsou různě barevné a většinou mají výraznou chuť i vůni. Obsahují celou škálu cenných minerálních látek a stopových prvků a také vlákninu. Nejznámější jsou NORI - lisovaná jemná řasa tepelně opracovaná, nejčastěji používaná na suši. KOMBU - sušená chaluha oblíbená v Japonsku. Do polévek, salátů a podobně - je nutné ji dopředu namočit, pak několikrát propláchnout a následně vařit delší dobu (60 minut). Je velmi výrazná. WAKAME - podobná řase kombu s tím, že je jemnější a stačí ji po namočení vařit 15 - 20 minut. Většinou značně zvětší svůj objem. HIJIKI - řasa podobná sušeným lístkům čaje. Stačí ji po namočení krátce povařit. Skvělá do salátů, rýže, k luštěninám a podobně.  MOŘSKÁ KAPUSTA - čínská řasa laminaria - namočená a povařená - výborná do salátů, těstovin a podobně. ISLANDSKÝ MECH - také irský mech - vyrábí se z ní agar, používá se jako špenát, do polévek a podobně. MOŘSKÝ SALÁT - LAVER - hedvábně jemná řasa populární na Britských ostrovech. Požívá se do salátů, polévek a také omáček.


Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]