Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

Kulinářův Lexikon

ŠALOTKA

Druh cibule dovezený do Evropy z Orientu křižáky. Je šlechtěna v několika variantách, nejčastěji šedavá, růžová a zlatohnědá. Má jemnější chuť, někdy s přídechem česneku. Podlouhlé šalotky bývají štiplavější.
Související: CIBULE

ŠPENÁT

Jemná listová zelenina je původem z oblasti starověké Persie a odtud se rozšířila nejprve do Asie a na počátku druhého tisíciletí ji do Evropy přivezli Maurové. V patnáctém století už je špenát zmiňován v mnoha klášterních i jiných zápisech. 
Běžně se na trhu vyskytují dva druhy špenátu a sice s ostnitými semeny a hrbolatými často cípatými listy, ten je otužilejší než druhý druh s hladkými semeny a okrouhlými, hladkými listy. Chuťově mezi nimi není velký rozdíl. Pro osvěžení listů je vhodné krátké namočení ve studené vodě. V případě větších a starších listů špenátu je dobré vytrhnout z listu tvrdší vláknitý řapík. Běžně se prodává špenát mražený a to jak celé listy nebo různě krájený, sekaný nebo jako protlak. Kvalitnější bývají vetšinou celé listy, které se před zamražením spařují a proto jsou už hotovy k přímému zpracování. Mladé, křehké špenátové listy není nutné spařovat, lze je přidat do salátů, tedy konzumovat za syrova. Starší listy je dobré nejprve spařit vroucí vodou nebo propařit párou a po okapání krátce tepelně upravit.  
Všeobecně platí, že špenát je třeba tepelně opracovat jen co nejkratší dobu, neboť teplem se jeho cenné ozdravné vlastnosti rapidně ničí a stejně tak i jeho chuťové přednosti. Ideální je krátké podušení špenátu na osmahnuté cibuli a troše česneku. Zjemnění chuti vám zajistí trocha smetany a její zvýraznění čerstvě pomletý pepř. Ocet, citronová šťáva a další podobně kyselé příchuti a doplňky způsobí po chvíli destrukci listů a jejich ztmavnutí. 
Špenát je v pravém slova smyslu nabitý fytochemickým arsenálem. Obsahuje významně vitaminy A, B a C. Je plný chlorofylu, kyseliny listové a šťavelové, dává nám krom jiného draslík, hořčík, vápník, měď, železo a další. Nezanedbatelná není ani vláknina se schopností doslova čistit naše zažívací potrubí. Od pradávna se špenátem léčila anémie, vysoký krevní tlak a současná věda prokazuje jeho výrazný vliv na obnovu našich buněk, osvěžení a doslova omlazování našeho těla. Lutein osažený ve špenátu má prokazatelně antioxidační účinky a spolu s dalšími látkami je účinnou prevencí proti rakovině žaludku a především plic. Špenát jednoznačně stimuluje svalovou aktivitu, reguluje hladinu cholesterolu, působí na odvádění vody z organismu a stimuluje i naši sexualitu a také třeba hormony navozující našinci pocit radosti a štěstí.  

 


Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]