VZPOMÍNKA NA PRABABIČKY Pravidelná tenčí kolečka z bramborového těsta pečená na sádle lze podávat jako přílohu ale také třeba s povidly a kysanou smetanou jako skvělou lahůdku z dávných dob.
PŘÍJEMNÉ PŘEKVAPENÍ NA TALÍŘI Vařené brambory šťouchané s opečeným celerem a krátce osmahnutým řapíkatým celerem a pórkem. Vše zjemní smetana případně doplní bylinky.
NEBO TAKÉ BOSÁKY ČI DRBÁKY Klasické knedlíky ať už kulaté nebo ve tvaru noků mají pojmenování podle nitek ze strouhaných brambor na jejich povrchu, které jsou patrně při zchlazování ve studené vodě po jejich uvaření.
ZAJÍMAVÁ PROMĚNA ŽEMLOVÝCH KNEDLÍKŮ Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.
JINAK TÉŽ JIHOČESKÉ KLOUZÁKY Skvělé knedlíky ke každé pečeni. Podle toho jaké jsou brambory je nutné v tomto receptu přidat případně krupici nebo škrob. Použijete-li kukuřičnou krupici uvaříte bezlepkový knedlík.
ZDRAVÉ, ŽEMLOVÉ A OBILNÉ V mikroténovém a alobalovém obalu vařené žemlové knedlíčky, na které je radost pohledět a také je sníst. Nabízejí se možnosti využít různé druhy obilovin a zrnin i doplnění dalšími surovinami či kořením.