ROBI PLÁTEK NA ŽAMPIONECH Pokud dostatečně obilné maso ochutíte a náležitě upravíte, ani vám nebude vadit, že pojídáte pšeničnou a rýžovou bílkovinu. Nejdůležitější je cibulový základ.
PŘEKVAPENÍ V PODOBĚ PEČENÉ PŠENICE Velmi jednoduchý recept na pšeničné placky vhodné jako samostatný pokrm nebo coby zajímavá a nevšední příloha. Souběžně se nabízí celá řada možností jak placky doplnit či pozměnit.
Tato variace na smažený celer je díky opečení základní suroviny s cibulí velice chutná a zajímavá. Může být samostatným pokrmem i zvláštní přílohou k pečeni.
BÁJEČNĚ RYCHLÁ A ZDRAVÁ KRMĚ Placky z naklíčené čočky. Ta naklíčí za 24 hodin - naklíčená se dále už nevaří jen zamíchá s vejci, kořením a peče jako bramborák.
VARIACE NA KLASICKÝ "BUŘTGUÁŠ" Vydatný, bezmasý guláš, který případně snadno doplníte rozpečenou uzeninou. Pokud použijete sterilované fazole bude i velmi brzo vařený.
ZAPEČENÉ KROUPY S HOUBAMI Tento starodávný a rituální pokrm se jí pro štěstí a to nejenom o vánocích. Zapečené kroupy s houbami jsou opravdovou lahůdkou.
HRÁCH A KROUPY TO NENÍ VŮBEC HLOUPÝ Starodávný pokrm, který je možné polepšit rozškvařenou slaninou. Můžete připravit ochucený vařený hrách s krupkami nebo rýží jako zajímavou přílohu i coby samostatný pokrm.
TROCHU JINÉ TĚSTOVINY Pláty suchých těstovin pečené zvolna s podušeným špenátem a sýrovou omáčkou vytvoří krásný harmonický pokrm, kvůli kterému stojí za to strávit hodinu v kuchyni. Hotové lasaně lze doplnit kysanou smetanou či jogurtovým dipem a salátem.
VELKÉ BÍLÉ FAZOLE S JEMNOU OMÁČKOU Nejprve vařené a poté spolu s masem šetrně dušené fazole v jemné smetanové omáčce osvěžené nasekanou mátou a citronovou šťávou
ROZPEČENÝ CHLÉB PLNÝ DOBROT Velmi elegantní varianta na rozpečený chléb s tím, že i náplň lze libovolně upravit podle toho, pro koho dalamánky připravujete.
VARIACE NA RIZOTO Z POHANKY Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.
VARIANTA NA OBLÍBENÝ BRAMBORÁK Z POHANKY Připravit placky z pohankové lámanky je snadné. V podstatě se jedná o ochucenou pohankovou kaši upečenou na pánvi. Uvedený recept je základní a nic vám nebrání doplnit těsto o kousky uzeného masa nebo škvarky či rozpečenou slaninu.
STARODÁVNÝ RITUÁLNÍ POKRM Tento pokrm se připravoval pravidelně o první postní neděli po popeleční středě. Jedl se krom jiného proto aby se člověku vyhýbala zranění a měl dostatek sil. Pokrm samotný je velmi jednoduchý neb se upeče předem naklíčený hrách.
SÓJOVÉ MASO JAK HO NEZNÁTE Aby vás sójové maso oslovilo, je třeba ho zajímavě upravit. Připravit z něho pokrm ne nepodobný zabijačkovému prejtu je jistá výzva.
DOMÁCÍ TĚSTOVINY JSOU NEJLEPŠÍ Ručně vyrobené a čerstvé těstoviny budou vždy o krok napřed před těmi kupovanými. O to víc v případě plněných taštiček zvaných italsky RAVIOLI. Podle vašeho uvážení je doplňte třeba jinou než tomatovou omáčkou.