ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO KAŽDÉHO Sušenky z ovesných vloček lze podle chuti doplnit libovolným sušeným ovocem, nahradit přírodní cukr medem, přidat mletou skořici a podobně. Křehké sušenky zvládnou upéci i děti pokud nebudete litovat trochu upatlané kuchyně.
INSPIRACE ZE ŠPANĚLSKA Tento lahodný salát je španělskou variací na náš domácí vařený jablkový kompot s kořením. Podává se ještě vlažný a má blahodárné účinky na naše trávení a to je tu a tam docela potřeba.
NEVŠEDNÍ VARIACE NA ZAPEČENÉ PALAČINKY Palačinky zapečené se směsí jater, cibule a slaniny s možností doplnit i další suroviny jako zeleninu, sýr a podobně.
LAHŮDKA K PIVU I VÍNU Obyčejné kynuté těsto ochucené strouhaným parmazánem lze velmi elegantně doplnit paprikovou pastou a svinout do roládky, která se po nakrájení promění v zajímavou chuťovku.
ZDRAVÝ, LEVNÝ A RYCHLÝ SALÁT Na hrubší kousky nakrájená cibule, krátce osmahnutá a následně sladkokysele ochucená vytvoří za pár minut zajímavý salát, který lze podávat jak teplý, tak vlažný i důkladně prochlazený. Ideální ke grilovanému masu.
STARODÁVNÁ TRADICE NA TALÍŘI Plíčky na smetaně mají být lehce navinulé spojené hustou smetanovou omáčkou. Jejich příprava je sice delší ale vždy potěší ty, kterým chutná naše klasika.
JEDNODUŠE ELEGANTNÍ BRUKEV Trochu pracnější ale velmi chutná možnost jak ozvláštnit kedlubny. Na jejich plnění se nabízí celá řada variací ať už s masem nebo bez.
NEDBALÁ ELEGANCE ZE SÝRA Čas věnovaný tomuto malému kouzlu se vám vrátí v radosti vašich blízkých nebo přátel. Je dobré mít dobře zralý sýr a trochu trpělivosti.
VARIACE NA RIZOTO Z POHANKY Pohanka je velmi cenná potravina a docela snadno z ní lze připravit různé pokrmy jako například z rýže. Ochucení houbami v tomto případě žampiony používali už naši prapředkové.
SKVĚLÁ INSPIRACE Z VALAŠSKA Z pohankové kaše uzeného masa a sýra doplněné vejcem a škrobovou moučkou připravené karbanátky lze podávat samostatně třeba se salátem, nebo jako zajímavou přílohu. Také jejich ochucení lze různě upravit.
ZAJÍMAVÁ PROMĚNA ŽEMLOVÝCH KNEDLÍKŮ Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.
VARIANTA NA OBLÍBENÝ BRAMBORÁK Z POHANKY Připravit placky z pohankové lámanky je snadné. V podstatě se jedná o ochucenou pohankovou kaši upečenou na pánvi. Uvedený recept je základní a nic vám nebrání doplnit těsto o kousky uzeného masa nebo škvarky či rozpečenou slaninu.