ZVĚŘINOVÉ RAGÚ
PODLE ZÁMECKÉHO RECEPTU
Pokud si najdete čas a pozvolna budete dusit kousky masa v zelenině a koření, připravíte dokonalou lahůdku, která předčí i ty nejlepší steaky.
pro 5 osob
Suroviny
Variace a možnosti
Je pochopitelně možné přidat do ragú například jeřabinový kompot, rybízový nebo meruňkový džem a namísto červeného vína použít víno bílé, nebo vermut a podobně. Také lze ragů přichutit citronovou šťávou. V některých receptech najdete mezi kořením skořici a badyán popřípadě citronovou a pomerančovou kůru. Variant na tento dokonalý pokrm je mnoho ale podstatné je prolnutí nasládlé, slané a navinulé chuti.
Postup
Na tuku opečte nejprve plátky kořenové zeleniny. Když se její okraje počnou opékat přidejte cibuli. Když cibule začne zlátnout
vložte do kastrolu slaninu nakrájenou na drobné kostičky a nechte ji rozpustit. Pak přidejte rajčatový protlak a krátce ho
osmahněte. Do základu pak přidejte maso, nakrájené na stejnoměrné kousky, sůl, koření a vše podlijte vínem.
Vše duste jen velmi zvolna, neideálnější je péci vše bez míchání při mírné teplotě 110 stupňů v troubě nebo dusit směs tlakovém
hrnci na stupni šetrného vaření. Víno popřípadě vývar nebo vodu přilévejte je jen minimálně aby maso bylo jen podlité. Přibližně
v polovině dušení přidejte brusinkový kompot a povidla, případně hrudku másla. Od té chvíle se vám dílo může připálit a tak vše
hlídejte, případně promíchávejte.
Když maso změkne nechte vše pod pokličkou deset minut dojít nebo ragú ochlaďte a nechte odležet do druhého dne. Podávejte
ho s noky, žemlovými knedlíčky a podobně.