Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ZVĚŘINOVÉ RAGÚ

PODLE ZÁMECKÉHO RECEPTU
během dopoledne průměrná cena střední
Pokud si najdete čas a pozvolna budete dusit kousky masa v zelenině a koření, připravíte dokonalou lahůdku, která předčí i ty nejlepší steaky.
ZVĚŘINOVÉ RAGÚ
pro 5 osob

Suroviny


zvěřina jelen, srnec, daněk 1000 g
kořenová zelenina 300 g
cibule 120 g
uzená slanina 100 g
sádlo 100 g
povidla švestková 60 g
brusinky kompot 80 g
rajčatový protlak 50 g
víno červené 200 ml
sůl  
divoké koření  
tymián  
hřebíček  
máslo na zjemnění  

Variace a možnosti

Je pochopitelně možné přidat do ragú například jeřabinový kompot, rybízový nebo meruňkový džem a namísto červeného vína použít víno bílé, nebo vermut a podobně. Také lze ragů přichutit citronovou šťávou. V některých receptech najdete mezi kořením skořici a badyán popřípadě citronovou a pomerančovou kůru. Variant na tento dokonalý pokrm je mnoho ale podstatné je prolnutí nasládlé, slané a navinulé chuti.

Postup


1

Na tuku opečte nejprve plátky kořenové zeleniny. Když se její okraje počnou opékat přidejte cibuli. Když cibule začne zlátnout vložte do kastrolu slaninu nakrájenou na drobné kostičky a nechte ji rozpustit. Pak přidejte rajčatový protlak a krátce ho osmahněte. Do základu pak přidejte maso, nakrájené na stejnoměrné kousky, sůl, koření a vše podlijte vínem.

2

Vše duste jen velmi zvolna, neideálnější je péci vše bez míchání při mírné teplotě 110 stupňů v troubě nebo dusit směs tlakovém hrnci na stupni šetrného vaření. Víno popřípadě vývar nebo vodu přilévejte je jen minimálně aby maso bylo jen podlité. Přibližně v polovině dušení přidejte brusinkový kompot a povidla, případně hrudku másla. Od té chvíle se vám dílo může připálit a tak vše hlídejte, případně promíchávejte.

3

Když maso změkne nechte vše pod pokličkou deset minut dojít nebo ragú ochlaďte a nechte odležet do druhého dne. Podávejte ho s noky, žemlovými knedlíčky a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]