Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ZELENÁ RÝŽE

JARNÍ BYLINKOVÁ BÁSEŇ
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Velmi zajímavá proměna obyčejné, dušené rýže, kterou lze podávat jako neotřelou přílohu nebo s jemnou omáčkou coby hlavní pokrm.
ZELENÁ RÝŽE
na 6 porcí

Suroviny


rýže 500 g
olej 40 ml
sůl 20 g
máslo 50 g
česnek 10 g
bylinky směs petržel, tymián, rozmarýn  
hrášek čerstvý či mražený 150 g
smetana 12% nebo mléko 100 ml

Variace a možnosti

Aby byla rýže výrazněji zelenější můžete rozmixovat s hráškem i několik špenátových listů. Pokud chcete mít rýži ještě výrazněji voňavou přidejte do bylinkového másla trochu kurkumy a mletého hřebíčku či muškátového květu. Krásnou ozdobu a doplnění nasládlé rýže získáte z nitek spařené karotky.

Postup


1

Rýži nejprve krátce na oleji osmahněte a následně ji zalijte vroucí osolenou vodou. Přitom dejte pozor na stoupající páru. Rýži promíchjte, přikryjte poklicí a asi tři minuty ji povařte na plotně. Poté ji přendejte do trouby vyhřáté na 120 - 150 stupňů a nechte ji 15 - 20 minut přikrytou dusit.

2

Směs bylinek (3 díly petrželové nati, 2 díly tymiánu a 1 díl rozmarýnu) očistěle, zbavte případně dřevnatých stonků a drobounce posekejte. Česnek protlačte lisem nebo drobně nasekejte a rozetřete s trochou soli. Vše pak nechte jenom kratičce zapěnit v rozehřátém másle.

3

Hrášek rozmixujte ve smetaně nebo mléce na hladkou jasně zelenou pastu a následně ho smíchejte s bylinkovým máslem.

4

Dušenou rýži nejprve důkladně promíchejte vidlicí aby vydýchla nadbytečná pára. Až těsně před podáváním namíchejte do rýže zelenou směs a dejte na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]