ZELENÁ RÝŽE
JARNÍ BYLINKOVÁ BÁSEŇ
Velmi zajímavá proměna obyčejné, dušené rýže, kterou lze podávat jako neotřelou přílohu nebo s jemnou omáčkou coby hlavní pokrm.
Postup
Rýži nejprve krátce na oleji osmahněte a následně ji zalijte vroucí osolenou vodou. Přitom dejte pozor na
stoupající páru. Rýži promíchjte, přikryjte poklicí a asi tři minuty ji povařte na plotně. Poté ji přendejte do
trouby vyhřáté na 120 - 150 stupňů a nechte ji 15 - 20 minut přikrytou dusit.
Směs bylinek (3 díly petrželové nati, 2 díly tymiánu a 1 díl rozmarýnu) očistěle, zbavte případně dřevnatých
stonků a drobounce posekejte. Česnek protlačte lisem nebo drobně nasekejte a rozetřete s trochou soli.
Vše pak nechte jenom kratičce zapěnit v rozehřátém másle.
Hrášek rozmixujte ve smetaně nebo mléce na hladkou jasně zelenou pastu a následně ho smíchejte s
bylinkovým máslem.
Dušenou rýži nejprve důkladně promíchejte vidlicí aby vydýchla nadbytečná pára. Až těsně před
podáváním namíchejte do rýže zelenou směs a dejte na stůl.