ZELENÁ JARNÍ OMÁČKA
NEJENOM NA ZELENÝ ČTVRTEK
Velmi jednoduchá a rychlá omáčka plná vitaminů. Na másle zapěněné bylinky a lupení krátce povařené v mléce a zahuštěné ovesnými vločkami doplní kysaná smetana.
Postup
Mladé špenátové listy, případně polníček trochu překrájejte. Pórek nakrájejte na jemno. Mladé kopřivy spařte
vroucí vodou a pak nasekejte, případně nakrájejte i další bylinky, petržel, pažitku, kopr a podobně.
Připravené zelené lupení a bylinky kratičce zapěňte na rozpuštěném másle, zalijte mlékem, trochu osolte a
lehounce oslaďte a veďte k varu. Přidejte jemně mleté ovesné vločky které omáčku během chvilky zahustí.
Jakmile se omáčka povaří stáhněte ji z tepla a nechte pod poklicí asi deset minut zahoustnout.
Do hotové omáčky přimíchejte až na konec výhonky vojtěšky či řeřichy a také kysanou smetanu. Omáčka
se může podávat k zapeným pokrmům, vařenému i pečenému masu.