Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ZELENÁ JARNÍ OMÁČKA

NEJENOM NA ZELENÝ ČTVRTEK
do 20 minut levný pokrm jednoduchá
Velmi jednoduchá a rychlá omáčka plná vitaminů. Na másle zapěněné bylinky a lupení krátce povařené v mléce a zahuštěné ovesnými vločkami doplní kysaná smetana.
ZELENÁ JARNÍ OMÁČKA
na 6 porcí

Suroviny


špenát listový 150 g
pórek 60 g
máslo 80 g
mléko 400 ml
kysaná smetana 150 ml
ovesné vločky mixované či mleté 50 g
sůl  
cukr třtinový nerafinovaný  
výhonky řeřichy, vojtěšky  
kopřivy  

Variace a možnosti

Jarní omáčku můžete doplnit citronovou šťávou nebo octem, spolu s vločkami přidejte obilné klíčky a tak podobně můžete tento zajímavý a zdravý doplněk mnohých pokrmů doplňovat.

Postup


1

Mladé špenátové listy, případně polníček trochu překrájejte. Pórek nakrájejte na jemno. Mladé kopřivy spařte vroucí vodou a pak nasekejte, případně nakrájejte i další bylinky, petržel, pažitku, kopr a podobně.

2

Připravené zelené lupení a bylinky kratičce zapěňte na rozpuštěném másle, zalijte mlékem, trochu osolte a lehounce oslaďte a veďte k varu. Přidejte jemně mleté ovesné vločky které omáčku během chvilky zahustí. Jakmile se omáčka povaří stáhněte ji z tepla a nechte pod poklicí asi deset minut zahoustnout.

3

Do hotové omáčky přimíchejte až na konec výhonky vojtěšky či řeřichy a také kysanou smetanu. Omáčka se může podávat k zapeným pokrmům, vařenému i pečenému masu.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]