na 4 porce
Suroviny
Variace a možnosti
Pochopitelně, že pro tuto úpravu můžete použít i jiné ryby například lína, candáta a podobně. V případě, že použijete čerstvé houby pak je drobně nakrájejte a krátce duste na másle s trochou soli a následně vmíchejte část do směsi a zbylé nechte do omáčky.
Postup
Rybí filátka prokrojte tak, aby vám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4 – 5
centimetrů široké. V případě, že je na kůži vyšší vrstva masa lehce ji skrojte (filátko ztenčete). Rybí maso
osolte a rozemněte na něho tymián. Poté nechte dvě desítky minut v chladu proležet.
Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočte a pak přesekané vařte v mírně osolené vodě.
Na pánvi v oleji opékejte jemně nakrájenou cibulku tak dlouho až počne zlátnout. Pak do ní přidejte na nitky
nebo velmi drobné kostičky nakrájený celer a krátce ho taktéž opékejte. Do směsi přidejte nakonec
tepleného zpracování jemně posekaný rozmarýn (nejlépe pochopitelně čerstvý). Pak nechte vše
zchladnout a poté přidejte vejce, strouhaný sýr a také drobně posekané odřezky rybího masa bez kůže.
Nezapomeňte vše trochu osolit neboť cibule dá náplni nasládlou chuť.
Na pomaštěný plech (na pečicí papír) sviňte filátka do závitků, spíchněte napichovátkem či jehlicí a pak
naplňte každé náplní. Na každé pak položte kousek másla a vložte do trouby. Pečte při 160 stupních, podle
velikosti 7 - 10 minut.
Zbylou náplň rozmíchejte ve vývaru ze sušených hub, doplňte smetanou a zvolna vařte do zahoustnutí.
Závitky podávejte podlité touto omáčkou. Můžete ji doplnit sekanými bylinami, kysanou smetanou a
podobně.