Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ZAVINUTÝ PSTRUH

ELEGANTNÍ FRANCOUZSKÁ INSPIRACE
do hodiny vyšší cena vysoká
Trochu pracné ale velmi elegantní. Navíc na plechu zvládnete během deseti minut upéci víc porcí než na pánvi. Závitek je plněný ořezaným masem, sýrem, celerem a doplněn bylinkami.
ZAVINUTÝ PSTRUH
na 4 porce

Suroviny


pstruh filety 800 g
cibule nebo šalotka 60 g
houby sušené hříbky 30 g
celer 100 g
sýr cihla 100 g
vejce 1 ks
olivový olej 30 ml
máslo 50 g
šlehačka 33% 100 ml
sůl mořská 12 g
rozmarýn  
tymián  

Variace a možnosti

Pochopitelně, že pro tuto úpravu můžete použít i jiné ryby například lína, candáta a podobně. V případě, že použijete čerstvé houby pak je drobně nakrájejte a krátce duste na másle s trochou soli a následně vmíchejte část do směsi a zbylé nechte do omáčky.

Postup


1

Rybí filátka prokrojte tak, aby vám vznikly pruhy masa na kůži deset až patnáct centimetrů dlouhé a 4 – 5 centimetrů široké. V případě, že je na kůži vyšší vrstva masa lehce ji skrojte (filátko ztenčete). Rybí maso osolte a rozemněte na něho tymián. Poté nechte dvě desítky minut v chladu proležet.

2

Sušené houby (nejlépe hřiby) dopředu namočte a pak přesekané vařte v mírně osolené vodě.

3

Na pánvi v oleji opékejte jemně nakrájenou cibulku tak dlouho až počne zlátnout. Pak do ní přidejte na nitky nebo velmi drobné kostičky nakrájený celer a krátce ho taktéž opékejte. Do směsi přidejte nakonec tepleného zpracování jemně posekaný rozmarýn (nejlépe pochopitelně čerstvý). Pak nechte vše zchladnout a poté přidejte vejce, strouhaný sýr a také drobně posekané odřezky rybího masa bez kůže. Nezapomeňte vše trochu osolit neboť cibule dá náplni nasládlou chuť.

4

Na pomaštěný plech (na pečicí papír) sviňte filátka do závitků, spíchněte napichovátkem či jehlicí a pak naplňte každé náplní. Na každé pak položte kousek másla a vložte do trouby. Pečte při 160 stupních, podle velikosti 7 - 10 minut.

5

Zbylou náplň rozmíchejte ve vývaru ze sušených hub, doplňte smetanou a zvolna vařte do zahoustnutí. Závitky podávejte podlité touto omáčkou. Můžete ji doplnit sekanými bylinami, kysanou smetanou a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]