ZÁVIN SE ŠPENÁTEM
UPEČENÝ Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA
Velmi elegantní roláda připravená z běžného bramborového těsta doplněného máslem a upečená zvolna v troubě.
Postup
Špenátové listy omyjte a spařte vroucí vodou. V případě mraženého špenátu spařování není nutné. Špenát
trochu překráíjejte a krátce poduste na zpěněné cibuli s drobně posekaným česnekem a drceným kmínem.
Směs osolte a trochu opepřete.
Vařené, oloupané a ochlazené brambory nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte k nim dvě vejce, škrobovou
moučku, krupici a sůl. Z těchto surovin vypracujte těsto, do kterého v závěrečné fázi hnětení zapracujte
rozpuštěné máslo.
Vzniklé těsto hned roztlačte nebo rozválejte na potravinářskou fólii do stejnoměrné vrstvy. Na plát pečlivě
rozestřete prochladlý špenát a poté za pomoci potravinářské fólie těsto zaviňte do rolády. Tu přeložte na
plech vyložený pečicím papírem. Závin potřete rozšlehaným vejcem a zvolna, při teplotě 120 - 130 stupňů,
pečte podle velikosti asi 30 minut. V závěrečné části případně lehce zvyšte teplotu.
Pečený závin krájejte a podávejte jako elegantní přílohu nebo doplněnou smetanovou omáčkou, dušeným
zelím či zeleninou jako hlavní pokrm.