Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ZÁVIN SE ŠPENÁTEM

UPEČENÝ Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA
během dopoledne levný pokrm střední
Velmi elegantní roláda připravená z běžného bramborového těsta doplněného máslem a upečená zvolna v troubě.
ZÁVIN SE ŠPENÁTEM
na 6 porcí

Suroviny


brambory vařené loupané 500 g
vejce 3 ks
pšeničná krupice 100 g
máslo 60 g
bramborový škrob 30 g
špenát listový 350 g
cibule 40 g
česnek 15 g
olej 30 ml
sůl  
kmín drcený  
pepř černý  

Variace a možnosti

Do náplně můžete ke špenátu přidat rozpečené kostičky slaniny, uzené maso či šunku. Pro vegetariány pak například uzené tofu. Tuto roládku lze upravit i s náplní zelnou, škvarkovou nebo z posekaného uzeného masa.

Postup


1

Špenátové listy omyjte a spařte vroucí vodou. V případě mraženého špenátu spařování není nutné. Špenát trochu překráíjejte a krátce poduste na zpěněné cibuli s drobně posekaným česnekem a drceným kmínem. Směs osolte a trochu opepřete.

2

Vařené, oloupané a ochlazené brambory nastrouhejte nebo prolisujte. Přidejte k nim dvě vejce, škrobovou moučku, krupici a sůl. Z těchto surovin vypracujte těsto, do kterého v závěrečné fázi hnětení zapracujte rozpuštěné máslo.

3

Vzniklé těsto hned roztlačte nebo rozválejte na potravinářskou fólii do stejnoměrné vrstvy. Na plát pečlivě rozestřete prochladlý špenát a poté za pomoci potravinářské fólie těsto zaviňte do rolády. Tu přeložte na plech vyložený pečicím papírem. Závin potřete rozšlehaným vejcem a zvolna, při teplotě 120 - 130 stupňů, pečte podle velikosti asi 30 minut. V závěrečné části případně lehce zvyšte teplotu.

4

Pečený závin krájejte a podávejte jako elegantní přílohu nebo doplněnou smetanovou omáčkou, dušeným zelím či zeleninou jako hlavní pokrm.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]