Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

VESELÉ KNEDLÍČKY

ZDRAVÉ, ŽEMLOVÉ A OBILNÉ
do hodiny levný pokrm střední
V mikroténovém a alobalovém obalu vařené žemlové knedlíčky, na které je radost pohledět a také je sníst. Nabízejí se možnosti využít různé druhy obilovin a zrnin i doplnění dalšími surovinami či kořením.
VESELÉ KNEDLÍČKY
na 4 porce

Suroviny


pečivo rohlíky - 4 kusy 150 g
ovesné vločky jemné 80 g
pšeničná krupice špaldová 100 g
vejce 3 ks
mléko 200 ml
mrkev 60 g
sůl 10 g
petrželová nať  
soda bikarbona půl lžičky  

Variace a možnosti

Místo mikroténové fólie (rozříznutého sáčku) lze použít i potravinářskou smršťovací fólii. Tato úprava knedlíku nabízí celou řadu doplnění o vůně bylinek a koření. Například rozmarýn, tymián nebo muškátový květ. Doplněním špenátových listů vzniknou strakaté knedlíky, s použitím kukuřičné krupice zase vyčarujete žluťoučké knedlíčky pro velké i malé jedlíky.

Postup


1

Rohlíky nebo jiné pečivo, popřípadě i toastový chléb nakrájejte na stejnoměrné kostky a nechte je krátce oschnout. Ovesné vločky a krupici zalijte mlékem chvíli dopředu aby natáhla tekutinu (asi deset minut).

2

Petrželovou nať drobně posekejte a mrkev nakrájejte na drouboučké kostičky nebo nastrouhejte na slabé nitky. V misce rozšlehejte osolená vejce, přidejte namočené vločky a krupici, petržel i mrkev. Do této směsi pak vmíchejte trošku jedlé sody a hned potom oschlou žemli. Jakmile se kostky pečiva naváží na kašovitou hmotu, rozdělte těsto na tři nebo čtyři stejnoměrné části a vložte na plát alobalu pokrytého mikroténem.

3

Nejprve žemlové těsto stočte zvolna do mikroténu a poté vše zabalte do alobalu. Není třeba hmotu nějak mačkat neboť při vaření trochu zvětší objem a vyplní případné volné prostory v obalu. Alobal prostě stočte do válečku, pak zkroucením uzavřete oba konce. Takto upravený knedlíček pak vařte ve vroucí vodě nebo v páře asi 10 - 12 minut. Záleží na velikosti knedlíčků.

4

Knedlíky hned po uvaření rozbalte a nechte vydýchnout nadměrnou horkost. Můžete je pomastit a zabalené v mikroténu aby vám neosychaly, nechte v teple, než je nakrájíte a s úsměvem ponesete na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]