VESELÉ KNEDLÍČKY
ZDRAVÉ, ŽEMLOVÉ A OBILNÉ
V mikroténovém a alobalovém obalu vařené žemlové knedlíčky, na které je radost pohledět a také je sníst. Nabízejí se možnosti využít různé druhy obilovin a zrnin i doplnění dalšími surovinami či kořením.
na 4 porce
Suroviny
Variace a možnosti
Místo mikroténové fólie (rozříznutého sáčku) lze použít i potravinářskou smršťovací fólii.
Tato úprava knedlíku nabízí celou řadu doplnění o vůně bylinek a koření. Například rozmarýn, tymián nebo
muškátový květ. Doplněním špenátových listů vzniknou strakaté knedlíky, s použitím kukuřičné krupice zase
vyčarujete žluťoučké knedlíčky pro velké i malé jedlíky.
Postup
Rohlíky nebo jiné pečivo, popřípadě i toastový chléb nakrájejte na stejnoměrné kostky a nechte je krátce
oschnout. Ovesné vločky a krupici zalijte mlékem chvíli dopředu aby natáhla tekutinu (asi deset minut).
Petrželovou nať drobně posekejte a mrkev nakrájejte na drouboučké kostičky nebo nastrouhejte na slabé
nitky. V misce rozšlehejte osolená vejce, přidejte namočené vločky a krupici, petržel i mrkev. Do této směsi
pak vmíchejte trošku jedlé sody a hned potom oschlou žemli. Jakmile se kostky pečiva naváží na kašovitou
hmotu, rozdělte těsto na tři nebo čtyři stejnoměrné části a vložte na plát alobalu pokrytého mikroténem.
Nejprve žemlové těsto stočte zvolna do mikroténu a poté vše zabalte do alobalu. Není třeba hmotu nějak
mačkat neboť při vaření trochu zvětší objem a vyplní případné volné prostory v obalu. Alobal prostě stočte
do válečku, pak zkroucením uzavřete oba konce. Takto upravený knedlíček pak vařte ve vroucí vodě nebo
v páře asi 10 - 12 minut. Záleží na velikosti knedlíčků.
Knedlíky hned po uvaření rozbalte a nechte vydýchnout nadměrnou horkost. Můžete je pomastit a zabalené
v mikroténu aby vám neosychaly, nechte v teple, než je nakrájíte a s úsměvem ponesete na stůl.