VELIKONOČNÍ MAZANEC
KLASICKÝ RECEPT NAŠICH BABIČEK
Tradiční kynuté těsto na přípravu mazanců, vánoček, štol ale i velikonočních copů. Je nutné počítat s pomalým klidným kynutím.
Postup
Do rozehřátého mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, trochu mouky a vše důkladně promíchejte. navrch
zasypte trochou mouky a vzniklý kvásek nechte přikrytý vzejít.
Do rozpuštěného másla důkladně zašlehejte cukr, vanilínový cukr a žloutky. Štehejte tak dlouho až vznikne
stejnorodá pěna, do ní přidejte citronovou kůru.
Vzešlý kvásek vmíchejte do ušlehané hmoty a postupně přidávejte mouku. Raději si udělejte nejprve řidší
těsto v němž se dobře rozmíchají všechny součásti a to postupným přidáváním mouky zahušťujte tak aby
vzniklo měkké a pružné těsto, které se přestane lepit na okraje mísy. Až v této fázi přidejte rozinky a
pomleté či nasekané mandle (předem oloupané), vše zapracujte do těsta a nechte ho přikryté kynout.
Vykynuté těsto nejprve prohněťte, utužte a pak ho rozdělte na dvě stejné části. Každou důkladně
prohněťte a vyválejte z ní kulatý bochánek. Ten vložte na lehce pomaštěný plech či pečicí papír. Mazance
potřete rozšleným vajíčkem, posypejte částí nasekaných mandlí a nechte někde u tepla kynout.
Vykynuté bochánky pečte při 170 - 180 stupních 35 - 40 minut. Pečený mazanec poznáte tak, že do něho
zapíchnete špejli a pokud ji vytáhnete suchou je propečený, pokud se na špejli nalepí těsto je to znamení,
že je třeba ještě chvíli vaše dílo péci.