Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

VELIKONOČNÍ HLAVIČKA

SEKANÁ - SEKANICE - ŘEŽÁBEK
během dopoledne průměrná cena střední
Tradiční velikonoční sekaná má mnoho místních variant. připravuje se jen z několika druhů masa, nebo jako fašírka s vejci. Tento recept je originální z Vysočiny od městečka Pacov.
VELIKONOČNÍ HLAVIČKA
na hlubší plech do trouby

Suroviny


uzené maso krkovička 800 g
voda 1000 ml
vejce 10 menších vajec 8 ks
rohlíky - žemle 10 ks
pšeničná krupice 200 g
česnek 40 g
sůl podle slaného vývaru  
droždí čerstvé kostička 40 g
kopřivy  
petrželová nať  
sádlo na vymaštění plechu  

Variace a možnosti

Pokud chcete udělat variantu bez masa, pak místo uzeného nastrouhejte uzené tofu a vývar z masa nahraďte vývarem ze zeleniny. Do velikonoční sekané můžete přidat také nitky nastrouhané mrkve i jiné bylinky a stejně tak i posekané špenátové listy a další jarní lupení.

Postup


1

Uzené maso zvolna uvařte, nechte vychladnout a nakrájejte ho na drobné kostičky. Vývar z masa bude potřeba k další úpravě sekané. Podle toho jak je slaný, volte další solení celého pokrmu.

2

Rohlíky nebo veku nejlépe dva či tři dny staré nakrájejte na drobné kostičky. Kopřivy propláchněte nejprve studenou vodou a pak spařte vroucí. Tím ztratí svou štiplavost a vy je můžete drobně posekat stejně jako petrželovou nať.

3

Do teplého vývaru vmíchejte krupici, přidejte droždí (můžete přidat i trošku cukru) a nechte vše přikryté vzejít. Mezi tím si rozšlehejte vejce se solí a čerstvě prolisovaným česnekem. Když kvásek vykyne zašlehejte do něho vejce, kopřivy a petržel a následně vmíchejte uzené maso a nakrájené rohlíky. Pozor! Rohlíky jen lehce zapracujte do těsta aby se nerozmočily ale zůstaly v sekané patrné.

4

Řídké těsto vlijte na sádlem vymazaný a krupicí vysypaný plech nebo pekáček. Nechte zvolna vykynout (asi 20 minut) a pak pečte v troubě při teplotě do 180 stupňů asi 30 minut. Velikonoční seknaou - hlavičku můžete podávat jak teplou tak i studenou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]