VELIKONOČNÍ HLAVIČKA
SEKANÁ - SEKANICE - ŘEŽÁBEK
Tradiční velikonoční sekaná má mnoho místních variant. připravuje se jen z několika druhů masa, nebo jako fašírka s vejci. Tento recept je originální z Vysočiny od městečka Pacov.
Postup
Uzené maso zvolna uvařte, nechte vychladnout a nakrájejte ho na drobné kostičky. Vývar z masa bude
potřeba k další úpravě sekané. Podle toho jak je slaný, volte další solení celého pokrmu.
Rohlíky nebo veku nejlépe dva či tři dny staré nakrájejte na drobné kostičky. Kopřivy propláchněte nejprve
studenou vodou a pak spařte vroucí. Tím ztratí svou štiplavost a vy je můžete drobně posekat stejně jako
petrželovou nať.
Do teplého vývaru vmíchejte krupici, přidejte droždí (můžete přidat i trošku cukru) a nechte vše přikryté
vzejít. Mezi tím si rozšlehejte vejce se solí a čerstvě prolisovaným česnekem. Když kvásek vykyne
zašlehejte do něho vejce, kopřivy a petržel a následně vmíchejte uzené maso a nakrájené rohlíky. Pozor!
Rohlíky jen lehce zapracujte do těsta aby se nerozmočily ale zůstaly v sekané patrné.
Řídké těsto vlijte na sádlem vymazaný a krupicí vysypaný plech nebo pekáček. Nechte zvolna vykynout
(asi 20 minut) a pak pečte v troubě při teplotě do 180 stupňů asi 30 minut. Velikonoční seknaou - hlavičku
můžete podávat jak teplou tak i studenou.