Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

VAJEČNÝ ASPIK

STOJÍ ZA TROCHU PRÁCE
na druhý den průměrná cena střední
Je sice nutné nejprve rozpustit zeleninu a vařit vejce a pak vše smíchat ochutit a ještě čekat až aspik do druhého dne zpevní, ale věřte, že radost z výsledku vám všechnu práci vynahradí.
VAJEČNÝ ASPIK
na litrovou formu

Suroviny


vejce 6 ks
majonéza 120 g
hořčice plnotučná 40 g
želatina 2 sáčky 40 g
Houby nakládané kyselé 150 g
sůl  
petrželová nať  
zeleninový vývar bez tuku 400 ml
ocet 60 ml

Variace a možnosti

Postup


1

V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně rozmíchej v zeleninovém vývaru želatinu, přisol ji a nech v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí a pokud se z ní vysráží škraloupek nečistot seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy půl litru, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství.

2

Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a nechte stranou.

3

Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku nasekejte na drobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou ne však horkou želatinu. Metličkou vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.

4

Nechte v chladu - lednici nejlépe do druhé dne důkladně ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce uvolněte okraje formy, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru a jídelní nebo mazací nůž zasuňte podél stěny formy a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal vzduch. Aspik by měl pomalu z formy vypadnout.

5

Pro větší efekt můžete aspik různě zdobit a vrstvit. V tom případě je třeba do formy nalít nejprve čirou vrstvu želatiny, nechat ji trochu ztuhnout a pak ji poklást plátky hub, posypat petrželkou, navrstvit na ní nastrouhané bílky a podobně, opatrně zakapat několika lžícemi želatiny a opět nechat zatuhnout v lednici. Až poté vše zalít zbývající směsí.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]