VAJEČNÝ ASPIK
STOJÍ ZA TROCHU PRÁCE
Je sice nutné nejprve rozpustit zeleninu a vařit vejce a pak vše smíchat ochutit a ještě čekat až aspik do druhého dne zpevní, ale věřte, že radost z výsledku vám všechnu práci vynahradí.
Postup
V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní lázně rozmíchej v zeleninovém vývaru želatinu, přisol
ji a nech v horké lázni zahřát asi na 70 stupňů. Želatina se rozpustí a pokud se z ní vysráží škraloupek
nečistot seberte je děrovanou plochou lžící. Nakonec přilijte do želatiny ocet. Měla by být výrazněji slaná a
nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy
půl litru, připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství.
Uvařené vejce oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo protlačte přes síto a
rozšlehejte je s majonézou, hořčicí. Bílky nastrouhejte na jemném struhadle nebo drobně posekejte a
nechte stranou.
Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou nať, popřípadě pažitku nasekejte na
drobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky. Přidejte bílky a ještě teplou ne však horkou želatinu. Metličkou
vše důkladně promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.
Nechte v chladu - lednici nejlépe do druhé dne důkladně ztuhnout. Při vyjímání aspiku z formy lehce
uvolněte okraje formy, kde zpravidla aspik přischne. Potom formu otočte dnem vzhůru a jídelní nebo
mazací nůž zasuňte podél stěny formy a zlehka na aspik zatlačte tak, aby se mezi stěnu a rosol dostal
vzduch. Aspik by měl pomalu z formy vypadnout.
Pro větší efekt můžete aspik různě zdobit a vrstvit. V tom případě je třeba do formy nalít nejprve čirou
vrstvu želatiny, nechat ji trochu ztuhnout a pak ji poklást plátky hub, posypat petrželkou, navrstvit na ní
nastrouhané bílky a podobně, opatrně zakapat několika lžícemi želatiny a opět nechat zatuhnout v lednici.
Až poté vše zalít zbývající směsí.