TURÍNSKÉ BRAMBORY
V TROUBĚ ZA PÁR MINUT
Nejenom francouzské či pražské brambory ale zkuste i turínské, tedy zapečené s rajčaty, cibulí a plísňovým sýrem. Bude-li to originální gorgonzola, tím lépe.
Postup
Předem uvařené a oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné kostky či plátky. Cibuli na drobno a česnek
na tenoučké plátky.
Na oleji opékejte drobně krájenou cibuli tak dlouho, až se počne zabarvovat. Pak přidejte česnek a vzápětí
rajčatový protlak. Vše krátce osmahněte a na závěr přidejte drcená , nebo oloupaná a pokrájená čerstvá
rajčata. Ještě chvilku vše poduste spolu s oreganem, posekanou petrželovou natí a trochou soli aby směs zahoustla.
Zapékací nádobu vytřete olejem, vysypejte strouhankou a rozprostřete v ní polovinu připravených
brambor. Na ně pak rozdělte připravenou směs s rajčaty, následně položte druhou část brambor a vše
posypejte nastrouhaným sýrem s modrou plísní a trochou petrželky.
Vložte do předem vyhřáté trouby (190 stupňů) a nechte asi 15 minut zapékat. V případě vyšší vrstvy
brambor i déle.
Do rajčatové směsi můžete doplnit i nitky šunky, povařené fazolové lusky a podobně. Také sýr můžete
použít podle vašich možností a chuti. Také ho můžete doplnit vejci a smetanou či připravit rychlou zapékací
sýrovou omáčku.