Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

TURÍNSKÉ BRAMBORY

V TROUBĚ ZA PÁR MINUT
do 20 minut levný pokrm jednoduchá
Nejenom francouzské či pražské brambory ale zkuste i turínské, tedy zapečené s rajčaty, cibulí a plísňovým sýrem. Bude-li to originální gorgonzola, tím lépe.
TURÍNSKÉ BRAMBORY
na 4 porce

Suroviny


brambory vařené loupané 700 g
cibule 80 g
česnek 20 g
rajčatový protlak 40 g
drcená rajčata nebo čerstvá 150 g
sýr s modrou plísní 120 g
olivový olej 40 g
strouhanka 50 g
sůl mořská  
oregano  
petrželová nať  

Variace a možnosti

Postup


1

Předem uvařené a oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné kostky či plátky. Cibuli na drobno a česnek na tenoučké plátky.

2

Na oleji opékejte drobně krájenou cibuli tak dlouho, až se počne zabarvovat. Pak přidejte česnek a vzápětí rajčatový protlak. Vše krátce osmahněte a na závěr přidejte drcená , nebo oloupaná a pokrájená čerstvá rajčata. Ještě chvilku vše poduste spolu s oreganem, posekanou petrželovou natí a trochou soli aby směs zahoustla.

3

Zapékací nádobu vytřete olejem, vysypejte strouhankou a rozprostřete v ní polovinu připravených brambor. Na ně pak rozdělte připravenou směs s rajčaty, následně položte druhou část brambor a vše posypejte nastrouhaným sýrem s modrou plísní a trochou petrželky.

4

Vložte do předem vyhřáté trouby (190 stupňů) a nechte asi 15 minut zapékat. V případě vyšší vrstvy brambor i déle.

5

Do rajčatové směsi můžete doplnit i nitky šunky, povařené fazolové lusky a podobně. Také sýr můžete použít podle vašich možností a chuti. Také ho můžete doplnit vejci a smetanou či připravit rychlou zapékací sýrovou omáčku.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]