Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

TRADIČNÍ BORŠČ

POLÉVKA PLNÁ SÍLY
během dopoledne průměrná cena střední
Tradiční polévka plná zeleniny uvařené v silném masovém vývaru. Originální charakter ji dodá vařená červená řepa a kysaná smetana.
TRADIČNÍ BORŠČ
na 10 porcí

Suroviny


hovězí na polévku 250 g
vepřové maso plec / koleno 250 g
uzené maso bok 100 g
kořenová zelenina 350 g
cibule 80 g
zelí hlávkové bílé 150 g
červená řepa 150 g
rajčatový protlak 60 g
brambory 150 g
sádlo 50 g
máslo 50 g
kysaná smetana 300 ml
divoké koření  
sůl  
libeček případně nať celeru  
petrželová nať  

Variace a možnosti

Boršč můžete udělat zcela bez masa, protože i chuť samotné zeleniny dodá polévce výbornou chuť. Místo uzeného boku můžete vyzkoušet přidat do polévky rozpečenou klobásu nebo voňavou slaninu. Boršč se také připravuje z kysaným zelím fazolemi a s různými kombinacemi zeleniny.

Postup


1

Do osolené vody dejte vařit nejprve hovězí a za nějaký čas vepřové maso a polovinu cibule rozkrájené na kousky a také snítky celerové nati a libečku. Vše vařte do měkka.

2

Do dalšího hrnce dejte vařit celou omytou červenou čepu a vařte ji asi tak 20 - 30 minut (až ji lze snadno loupat).

3

Ve velkém kastrolu pak na sádle nejprve opékejte nudličky uzeného boku a pak stejnoměrně nakrájenou kořenovou zeleninu a to tak dlouho, až se začne na okrajích opékat. Tehdy přidejte na hrubší kousky krájenou cibuli a po chvíli ještě rajčatový protlak. Když se vše osmahne přidejte bobkový list (3), celý pepř (10) a nové koření (3). Do tohoto základu pak dejte kousek másla vše zalijte vývarem z masa, přidejte na kostky pokrájené loupané brambory, a na hrubší nudle krájené zelí. Je dobré ho nejprve spařit vroucí vodou. Vše zvolna vařte asi dvacet minut.

4

Vařené maso nakrájejte na větší kousky. Červenou řepu rychle zchlaďte ve studené vodě a pak oloupejte a následně pokrájejte na kostky. Maso i řepu vložte do téměř uvařené zeleniny, případně dosolte a nechte jen velmi zvolna vařit (probublávat) pár minut a pak, odstavenou polévku z plotny nechte deset minut dojít pod poklicí.

5

Polévku před podáváním přivoňte nasekaným libečkem a petrželkou a na talíři ji doplňte kysanou smetanou.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]