TAŽENÝ ZÁVIN
STONÁSOBNĚ VYZKOUŠENÝ RECEPT
Návod, který jistojistě patří mezi nejtradičnější recepty naší kuchyně. Náplň závinu může být jen jablková se skořicí nebo trochou perníkového koření ale velmi často se doplňuje ještě mletým mákem, sušeným ovocem, ořechy a podobně.
Postup
Nejprve rozšlehejte tekuté součásti těsta (vlažnou vodu, vejce a ocet) a pak směs zapracujte do mouky
promíchané se špetkou soli. Vzniklé těsto má být vláčné a měkké. Upravte ho na bochánek ten položte na
pomoučněný vál, potřete ho tukem, aby těsto neosychalo a přikryjte zahřátým kastrolem a nechte asi půl
hodinku zrát. Kastrol je možno několikrát vyměnit za další zahřátý.
Nejsložitější na celé přípravě je vytahování těsta. Uvedené množství je na tři „nohy“ závinu. Proto si
ukrojte třetinu a zbývající těsto nechte přikryté pod teplým kastrolem. Nejprve bochánek trochu
prohněťte a pak válečkem roztlačte či rozválejte na silnější plát a potom teprve začněte těsto natahovat.
Od středu ke krajům, zvolna, jen tak, jak nám to pružnost těsta dovoluje. Ruce mějte složené v pěst a
vytahujte těsto hřbetem ruky. Případně si těsto trochu potřete olejem a tahejte pokud možno do
obdélníkového tvaru až je těsto tenoučké. Až ho vytažené položíte můžete ještě povytáhnout okraje
nebo je odříznout. Délka vytaženého těsta by měla odpovídat velikosti plechu na pečení.
Důležité je podložit si na vál pomoučenou utěrku nebo můžete použít silikonový pružný vál. Vytažené těsto
totiž bez jejich pomocí těžko svinete na závin. Připravený plát těsta potřete lehce tukem, posypte vrstvičkou
na sucho opražené strouhanky a na ní pak dejte strouhaná či krájená jablka promíchaná s rozinkami,
cukrem, mletým mákem a skořicovým cukrem. Za pomoci utěrky pak sviňte závin, zamáčkněte konce, aby nevytékala náplň a opatrně ho přeložte na plech pokrytý pečicím papírem.
Závin pečte v první fázi 5 minut v předem vyhřáté troubě při 200 stupních a pak hod 20 - 25 minut
dopékejte při nižší teplotě (170 - 180 stupňů). Upečené tažené těsto je velmi křehké a proto, aby se vám při
porcování závinu nerozpadlo, je nejlepší ještě teplý závin na vrchní straně opatrně nastříhat nůžkami. Tím
také lépe ochladne a teprve potom závin dořízněte, cukrujte a radostně neste na stůl.