SÝROVÁ ROLÁDA
ELEGANTNÍ A VŽDY OBDIVOVANÁ
Zaručený způsob, jak připravit zpestření pro malé i velké studené pohoštění. Lze využít i různých variací s uzeninami, sušeným ovocem a podobně.
Postup
Sýr o velikosti cca 100 - 150g vložte do mikroténového sáčku, dobře ho zavažte a nechte v kastrůlku s
vroucí vodou změknout.
Mezitím si na plátky šunky rozetřete pomazánkové máslo. Na jeden kraj másla pak vložte svazeček pažitky,
který bude v roládě na řezu zajímavou ozdobou. Také se připravte váleček na těsto a alobal na zatočení
roládek.
Když je sýr docela rozpuštěný (lze skrz snadno promáčknout), vyjměte ho ze sáčku a namočeným
válečkem rozmáčkněte a rozválejte sýr na stejnoměrný plát. Je třeba pracovat rychle neb sýr tuhne pod
rukama. Ideální je rozválet sýr tak široký, jako jsou dva nebo tři plátky připravené šunky. Ty na sýr
položte a vše sviňte do rolády. Tu hned položte na plát alobalu a do něho váleček zatočte. Na konci pak
ruličku se sýrem stočte (jako bonbónek) a zlehka z obou stran stočené konce zatlačte dovnitř. Tím celá
roláda zpevní.
Takto zatočené rolády pak nechte v chladu dobře vystydnout. Z alobalu je pak snadno vybalíte a ostrým
nožem je krájejte na stejnoměrné řezy.