Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SÝROVÁ POLÉVKA

SÝROVÝ KRÉM S LIBOVOLNOU VLOŽKOU
do 20 minut průměrná cena jednoduchá
Jednoduchá a rychlá polévka na bázi rozpuštěného taveného sýra s možností libovolného doplnění.
SÝROVÁ POLÉVKA
na 4 porce

Suroviny


tavený sýr 200 g
mléko 500 ml
smetana 12% nebo šlehačka 33% 150 ml
bramborový škrob lžíce 20 g
kořenová zelenina 300 g
hrášek 100 g
sůl mořská 12 g
máslo 30 g
petrželová nať  
muškátový květ  

Variace a možnosti

Podle vaší chuti a možnosti můžete použít libovolnou zeleninu například květák, brokolici, řapíkatý celer a podobně. Polévku lze doplnit i kuřecím masem, šunkou a podobně. K zahuštění a tím docílení krémové konzistence můžete použít také hotovou jíšku.

Postup


1

Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné nudličky a krátce ji zapěňte na másle se špetkou muškátového květu, poté zalijte trochou vody a nechte krátce vařit, či spíše dusit.

2

Do hrnce vlijte mléko a vložte tavený sýr, vše zahřejte a metličkou po chvíli rozmíchejte či rozšlehejte. Tavený sýr se v mléce rozpustí. Pokud by hrudkovatěl, srážel se a podobně znamená to, že nebyl kvalitní. Sýr mléko mírně zahustí. Podle charakteru sýra základ na polévku dosolte a pro docílení náležité krémové hustoty využijte škrob rozmíchaný ve studené smetaně. Ten vlijte do horké polévky a hned důkladně rozmíchejte (rozšlehejte). Aby se provařil stačí tři minuty varu za stálého míchání.

3

V závěrečné fázi přidejte do polévky zpola měkkou kořenovou zeleninu, hráček a posekanou petrželovou nať, kratičce povařte a neste na stůl
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]