SVATEBNÍ S KNEDLÍČKY
POPULÁRNÍ A VŽDY SLAVNOSTNÍ POLÉVKA
Silný vývar s jemnými domácími nudlemi a knedlíčky patří také mezi posilující, léčivé polévky. V tomto receptu je pozornost soustředěna především na játrovou zavářku.
Postup
Vepřová ale i jiná (hovězí, kuřecí) játra zbavte blan a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru nebo
jiného strojku s rotujícími noži, přidejte vejce, lžičku škrobu, sůl , maličko pepře, majoránku, prolisovaný
česnek a trochu oleje. Vše důkladně rozsekejte.
Řídkou játrovou pastu přelijte do misky a zahustěte strouhankou. Nechte chvíli stát, strouhanka do sebe
natáhne vlhkost a těsto ztuží. Podle potřeby měkké těsto dohustěte trochou strouhanky či mouky.
Na podložce posypané jemnou strouhankou (případně moukou) pak z těsta vyválejte nejprve stejnoměrný
váleček a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z nich tvořte knedlíčky.
Určitě si jeden knedlíček zkuste uvařit dopředu a zjistíte zda není třeba těsto zpevnit - trochou škrobové
moučky. Je-li knedlíček příliš tvrdý přidejte trochu oleje. Aby vaše polévka byla opravdu sváteční, čirá, je
vhodné vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě. Uvařené knedlíčky sítem vyberte a vložte do studené vody
aby ztužily a neoschly. Teprve až lehce zchladnou je přidejte do polévky.
Také domácí jemné nudle vařte zvlášť v osolené vodě a po uvaření je propláchněte a až před podáváním
přidejte do polévky spolu s nasekanou petrželovou natí.
Aby polévka byla nejenom chutná ale i oku lahodící připravte si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou vložíte
do vřelé polévky také jenom pár minut před podáváním. Nejlepší je nakrájet ji na jemné nudličky či droboučké
kostičky. Pak stačí jen dvě nebo tři minuty ve vřelé polévce a zelenina je skvělá, měkká ale pevná - hlavně
není rozvařená.