Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SVATEBNÍ S KNEDLÍČKY

POPULÁRNÍ A VŽDY SLAVNOSTNÍ POLÉVKA
do hodiny průměrná cena střední
Silný vývar s jemnými domácími nudlemi a knedlíčky patří také mezi posilující, léčivé polévky. V tomto receptu je pozornost soustředěna především na játrovou zavářku.
SVATEBNÍ S KNEDLÍČKY
na 6 porcí

Suroviny


hovězí vývar 2 l
vepřová játra i jiná 150 g
vejce 2 ks
olej 40 ml
bramborový škrob 20 g
strouhanka případně i víc 60 g
sůl 10 g
česnek 2 stroužky 20 g
pepř černý mletý  
majoránka  
kořenová zelenina 200 g
nudle domácí suché 200 g
petrželová nať  

Variace a možnosti

Postup


1

Vepřová ale i jiná (hovězí, kuřecí) játra zbavte blan a nakrájejte na menší kousky. Vložte je do mixéru nebo jiného strojku s rotujícími noži, přidejte vejce, lžičku škrobu, sůl , maličko pepře, majoránku, prolisovaný česnek a trochu oleje. Vše důkladně rozsekejte.

2

Řídkou játrovou pastu přelijte do misky a zahustěte strouhankou. Nechte chvíli stát, strouhanka do sebe natáhne vlhkost a těsto ztuží. Podle potřeby měkké těsto dohustěte trochou strouhanky či mouky.

3

Na podložce posypané jemnou strouhankou (případně moukou) pak z těsta vyválejte nejprve stejnoměrný váleček a ten nakrájejte na stejnoměrné kousky. Z nich tvořte knedlíčky.

4

Určitě si jeden knedlíček zkuste uvařit dopředu a zjistíte zda není třeba těsto zpevnit - trochou škrobové moučky. Je-li knedlíček příliš tvrdý přidejte trochu oleje. Aby vaše polévka byla opravdu sváteční, čirá, je vhodné vařit knedlíčky zvlášť v osolené vodě. Uvařené knedlíčky sítem vyberte a vložte do studené vody aby ztužily a neoschly. Teprve až lehce zchladnou je přidejte do polévky.

5

Také domácí jemné nudle vařte zvlášť v osolené vodě a po uvaření je propláchněte a až před podáváním přidejte do polévky spolu s nasekanou petrželovou natí.

6

Aby polévka byla nejenom chutná ale i oku lahodící připravte si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou vložíte do vřelé polévky také jenom pár minut před podáváním. Nejlepší je nakrájet ji na jemné nudličky či droboučké kostičky. Pak stačí jen dvě nebo tři minuty ve vřelé polévce a zelenina je skvělá, měkká ale pevná - hlavně není rozvařená.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]