Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠVÁBSKÉ VEPŘOVÉ

JÍDLO Z JEDNOHO HRNCE
během dopoledne průměrná cena střední
Pozvolna dušené nebo pečené vepřové maso se zeleninou a ječnými krupkami vytvoří unikátní harmonii chuti, ke které stačí ukrojit krajíc čerstvého chleba a popřát dobrou chuť.
ŠVÁBSKÉ VEPŘOVÉ
na 6 porcí

Suroviny


vepřové maso plecko 700 g
cibule 100 g
sádlo 50 g
česnek 20 g
kořenová zelenina 120 g
kapusta růžičková 150 g
ječné krupky střední 200 g
sůl 15 g
kmín drcený  
bobkový list  
pepř černý celý  

Variace a možnosti

Postup


1

Krupky důkladně opakovaně propláchněte, pak zalijte vroucí vodou a nechte přikryté stát. Maso nakrájejte na stejnoměrné kousky (jako na guláš).

2

Hrubě krájenou cibuli opékejte na sádle až zahnědne, pak přidejte drcený kmín, posekaný česnek, na kousky nakrájené maso a opět vše krátce osmahněte, podlijte mírně vodou (případně vývarem), osolte, přidejte celý pepř a dva nebo tři listy vavřínu. Přikryté pozvolna duste na plotně nebo pečte v troubě.

3

Když je maso zpola měkké (po dvaceti minutách) přimíchejte k masu namočené krupky, navrch nasypejte vrstvu pokrájené zeleniny, případně lehce podlijte a dál duste nebo pečte. Důležité je aby se pokrm připravoval velmi zvolna - v troubě na 110 stupňů a pod poklicí. Za dalších dvacet či třicet minut je vše hotové.

4

Podle vašich možností můžete změnit složení zeleniny, doplnit ještě na kostky krájené brambory, přivonět vše celerovou natí, libečkem nebo tymiánem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]