Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY

KNEDLÍKY, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ
do hodiny průměrná cena střední
Knedlíky připravené ze syrových strouhaných brambor a suchých kostek žemle, doplněné šunkou. Vhodné jako samostatný pokrm nebo coby elegantní příloha.
ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY
4 porce

Suroviny


pečivo 400 g
brambory syrové 600 g
uzená šunka 200 g
vejce 2 ks
sůl 20 g
muškátový květ  
petrželová nať  
sádlo na omaštění  

Variace a možnosti

Postup


1

Žemli nebo rohlíky nakrájejte dopředu na kostičky a nechte uschnout. Případně proces ztvrdnutí urychlete v mírně rozehřáté troubě.

2

Nastrouhejte brambory, osolte je, přidejte vejce, muškátový květ a sekanou zelenou petrželku a také na kostičky nakrájenou šunku. Vše důkladně promíchejte. Potom přidávejte suché, tvrdé kostky nakrájené ze žemle, chvíli míchejte a promačkávejte. Jakmile na sebe žemle natáhne vlhkost a vše zpevní, tvořte kulaté knedlíky. Ty na závěr umáčkněte v hrubé mouce.

3

Vařte je ve vroucí osolené vodě, podle velikosti, 15- 20 minut. Poté vyjměte, potřete sádlem aby neosychaly a podávejte.

4

Šunkové knedlíky mohou být přílohou nebo samostatným pokrmem, například se smetanovou křenovou omáčkou, špenátem s vejci a smetanou ale třeba i s gulášovou šťávou nebo paprikovou omáčkou. Pochopitelně že jsou tyto knedlíky dobré i s klasickým nebo pikantním dušeným zelím.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]