ŠUNKOVÉ KNEDLÍČKY
KNEDLÍKY, KTERÉ ZVLÁDNE KAŽDÝ
Knedlíky připravené ze syrových strouhaných brambor a suchých kostek žemle, doplněné šunkou. Vhodné jako samostatný pokrm nebo coby elegantní příloha.
Postup
Žemli nebo rohlíky nakrájejte dopředu na kostičky a nechte uschnout. Případně proces ztvrdnutí urychlete v
mírně rozehřáté troubě.
Nastrouhejte brambory, osolte je, přidejte vejce, muškátový květ a sekanou zelenou petrželku a také na
kostičky nakrájenou šunku. Vše důkladně promíchejte. Potom přidávejte suché, tvrdé kostky nakrájené ze
žemle, chvíli míchejte a promačkávejte. Jakmile na sebe žemle natáhne vlhkost a vše zpevní, tvořte kulaté
knedlíky. Ty na závěr umáčkněte v hrubé mouce.
Vařte je ve vroucí osolené vodě, podle velikosti, 15- 20 minut. Poté vyjměte, potřete sádlem aby neosychaly
a podávejte.
Šunkové knedlíky mohou být přílohou nebo samostatným pokrmem, například se smetanovou křenovou
omáčkou, špenátem s vejci a smetanou ale třeba i s gulášovou šťávou nebo paprikovou omáčkou.
Pochopitelně že jsou tyto knedlíky dobré i s klasickým nebo pikantním dušeným zelím.