Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠUNKAFLEKY JINAK

JEDNODUCHÉ KOUZLO PRO TRADIČNÍ POKRM
do hodiny levný pokrm střední
Šunkafleky v tradiční úpravě doplněné houbami, pórkem a zapečené v krustě ze lněného semínka a strouhanky.
ŠUNKAFLEKY JINAK
na 4 porce

Suroviny


těstoviny fleky - vřetena - nudle 400 g
uzené maso šunka od kosti 100 g
houby sušené případně čerstvé 150g 30 g
pórek 70 g
lněné semínko 70 g
sádlo 40 g
strouhanka 40 g
sůl 20 g
vejce 2 ks
smetana 12% 100 ml
kmín mletý  
petrželová nať  

Variace a možnosti

Vegetariáni mohou uzené maso nahradit krájeným či strouhaným uzeným tofu, ale i s houbami a pórkem jsou zapečené těstoviny výborné.

Postup


1

Sušené houby na půlhodinky předem namočte a poté čtvrthodinku povařte spolu se solí a mletým kmínem. V případě čerstvých hub je nutné je předem nakrájet a podusit na troše sádla spolu se solí a mletým kmínem. Délka přípravy podle druhu hub. Žampiony a hlíva kratičce, lesní houby asi 15 minut.

2

Těstoviny uvařte v dostatku výrazně osolené vody. Při vaření s nimi míchejte aby se neslepily. Téměř uvařené zceďte. Zamíchejte je s pokrájenými, předem tepelně opracovanými houbami, jemně nakrájeným pórkem a uzeným masem, případně trochu osolte, doplňte posekanou petrželkou, případně i jinými bylinkami.

3

Zapékací nádobu pečlivě potřete vepřovým sádlem a potom ji vysypte směsí lněných semínek a strouhanky. Do takto upravené nádoby pak vložte namíchané těstoviny, trochu je setřeste a dejte zapékat do trouby na 170 - 180 stupňů. Po čtvrthodině zalijte těstoviny směsí smetany, vajec, soli a mletého kmínu. Zalití můžete provést na dvakrát. Tím snáze propečete tekutou zapékací směs a rozšlehaná vejce budou patrná i na povrchu.

4

Aby vynikla semínková krusta, vyklopte zapečené těstoviny z nádoby na krájecí desku, nakrájejte porce a neste na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]