ŠUNKAFLEKY JINAK
JEDNODUCHÉ KOUZLO PRO TRADIČNÍ POKRM
Šunkafleky v tradiční úpravě doplněné houbami, pórkem a zapečené v krustě ze lněného semínka a strouhanky.
Postup
Sušené houby na půlhodinky předem namočte a poté čtvrthodinku povařte spolu se solí a mletým kmínem.
V případě čerstvých hub je nutné je předem nakrájet a podusit na troše sádla spolu se solí a mletým
kmínem. Délka přípravy podle druhu hub. Žampiony a hlíva kratičce, lesní houby asi 15 minut.
Těstoviny uvařte v dostatku výrazně osolené vody. Při vaření s nimi míchejte aby se neslepily. Téměř
uvařené zceďte. Zamíchejte je s pokrájenými, předem tepelně opracovanými houbami, jemně nakrájeným
pórkem a uzeným masem, případně trochu osolte, doplňte posekanou petrželkou, případně i jinými
bylinkami.
Zapékací nádobu pečlivě potřete vepřovým sádlem a potom ji vysypte směsí lněných semínek a
strouhanky. Do takto upravené nádoby pak vložte namíchané těstoviny, trochu je setřeste a dejte zapékat
do trouby na 170 - 180 stupňů. Po čtvrthodině zalijte těstoviny směsí smetany, vajec, soli a mletého kmínu.
Zalití můžete provést na dvakrát. Tím snáze propečete tekutou zapékací směs a rozšlehaná vejce budou
patrná i na povrchu.
Aby vynikla semínková krusta, vyklopte zapečené těstoviny z nádoby na krájecí desku, nakrájejte porce a
neste na stůl.