ŠUMAVSKÁ BRAMBORAČKA
OBLÍBENÁ POLÉVKA S HOUBAMI A KRUPKAMI
Tradiční polévka připravovaná v nejrůznějších obměnách. Někdy zahušťována jíškou, jindy bez zahuštění. Lze ji doplnit libovolnou sezónní zeleninou, připravit ji bez hub nebo jen se žampiony. Pro rychlejší přípravu můžete použít ječné vločky, které jsou rychle uvařené.
Postup
Na polovině tuku opékejte nakrájenou cibuli a stejnoměrně krájenou kořenovou zeleninu. Přidejte drcený
kmín a když se začnou opékat okraje zeleniny, přidejte pórek a předem krátce spařenou kapustu.
Vše zalijte vodou a ochuťte česnekem třeným se solí, natí libečku nebo celeru, přidejte oloupané a
pokrájené brambory, případně i další zeleninu a vše zvolna vařte do změknutí. Asi 15 minut podle velikosti
nakrájené zeleniny.
Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na drobné kousky a na zbylém tuku je duste ve vlastní šťávě asi 15
minut. Poté je přidejte do polévky.
Pokud budete mít houby sušené, dejte je dopředu nejprve namočit do osolené vody a pak povařte,
následně odvar sceďte do polévky a houby překrájejte a též dejte do polévky.
Zvlášť v hrnci či rendlíku si v osolené vodě uvařte krupky. Vody při vaření dejte jen tolik, aby krupky na
konec vaření spojoval vlastně jen šlemovitý odvar.
Téměř hotovou bramboračku doplňte jemnými ovesnými vločkami, které ji během několika minut zahustí,
přidejte uvařené krupky a na úplný závěr pak polévku dochuťte promnutou majoránkou, čerstvě mletým
pepřem a posekanou petrželkou či pažitkou.