Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

STEAK Z TUŇÁKA

NA RÝŽOVÝCH PLACKÁCH
do hodiny vyšší cena střední
Přírodně pečené steaky z tuňáka servírované na smažené rýži s krátce dušeném pekingském zelí.
STEAK Z TUŇÁKA
na 4 porce

Suroviny


tuňák 800 g
zelí pekingské 500 g
cibule 80 g
mrkev 50 g
cukr třtinový 25 g
ocet rýžový 20 ml
sůl mořská  
rýže vařené - na placky 600 g
vejce nebo dva bílky 1 ks
bramborový škrob 30 g
muškátový květ  
hřebíček mletý  
kari koření  
olej 120 ml
zázvor mletý  

Variace a možnosti

Pečený steak z tuňáka můžete připravit také tak, že ho velmi zprudka opečete z obou stran na rozpáleném oleji a pak ho zabalíte do alobalu a necháte v troubě dotáhnout při teplotě mezi 80 - 90 stupni asi patnáct minut. Steak bude růžový, šťavnatý a křehký.

Postup


1

Do předem uvařené rýže vmíchejte vejce nebo bílky, polovinu škrobu, sůl a koření (směs kari, hřebíček a muškátový květ) a ze vzniklé hmoty pečte na rozpáleném oleji v pánvi placky.

2

Nejprve osmahněte na pánvi o oleji cibuli, pak přidejte na nitky krájenou mrkev a po chvilce očištěné zelí nakrájené na stejnoměrné širší nudle a vše vzápětí zalijte zálivkou z cukru, soli, octa a trochy vody, do které rozmíchejte druhou část škrobové moučky. Krátce povařte a okořeňte mletým zázvorem.

3

Steaky z tuňáka osušte a vložte do rozpáleného oleje a pečte je krátce a prudce z jedné a poněkud volněji z druhé strany. Záleží na tom, jak propečené je chcete mít. Podle toho volte délku pečení. Také můžete provést jen velmi prudké opečení na pánvi a poté pozvolné dotažení do růžova v troubě předehřáté na 90 stupňů. Hotové steaky poklaďte plátkem másla a pomelte solí a bílým pepřem.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]