STARODÁVNÉ UŠELO
MAGICKÝ POKRM NAŠICH PŘEDKŮ
Pokrm připravovaný ke svátkům jara už v předkřesťanské době má magickou ochrannou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.
Postup
Kysané zelí překrájejte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu. Přidejte drobně krájenou
kořenovou zeleninu, cibuli a trochu kmínu. Vše velmi zvolna vařte a asi po čtvrt hodině přidejte pokrájené
brambory. Následně když jsou všechny suroviny téměř měkké přidejte trochu ovesných vloček, mohou být
pomleté ale nemusí. Vločky vmíchejte, krátce povařte a následně už bez vaření nechte pod poklicí polévku
deset minut stát.
V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něho nasekané bylinky a jarní lupení. Například kopřivy,
petrželovou nať, pažitku, nať cibulky, výhonky řeřichy a podobně. Vše jenom kratičce zapěňte a před
podáváním vmíchejte do polévky a ještě přidejte posekané kousky rukoly nebo polníčku či jinou zelenou
přízdobu.
Starodávné ušelo se jedlo po celou dobu svátků a to tak, že nejprve bylo docela bez tuku a následně se do
něho přidávaly bylinky zpěněné na másle, vařená vejce, kousky slaniny, pečeně a třeba i klobásky.