Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

STARODÁVNÉ UŠELO

MAGICKÝ POKRM NAŠICH PŘEDKŮ
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Pokrm připravovaný ke svátkům jara už v předkřesťanské době má magickou ochrannou moc a chrání člověka před zraněním a nemocemi.
STARODÁVNÉ UŠELO
na 6 porcí

Suroviny


kysané zelí bílé 400 g
kořenová zelenina 150 g
cibule 70 g
brambory 250 g
ovesné vločky 40 g
sůl 10 g
kmín drcený  
bylinky směs kopřivy, popenec atd.  
rukola  
máslo 100 g

Variace a možnosti

Můžete namísto brambor přidat do ušela zvlášť uvařené kroupy. V některých receptech se přidávají také sušené houby a polévka se zahušťuje ječnou nebo pšeničnou krupicí.

Postup


1

Kysané zelí překrájejte, vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k mírnému varu. Přidejte drobně krájenou kořenovou zeleninu, cibuli a trochu kmínu. Vše velmi zvolna vařte a asi po čtvrt hodině přidejte pokrájené brambory. Následně když jsou všechny suroviny téměř měkké přidejte trochu ovesných vloček, mohou být pomleté ale nemusí. Vločky vmíchejte, krátce povařte a následně už bez vaření nechte pod poklicí polévku deset minut stát.

2

V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něho nasekané bylinky a jarní lupení. Například kopřivy, petrželovou nať, pažitku, nať cibulky, výhonky řeřichy a podobně. Vše jenom kratičce zapěňte a před podáváním vmíchejte do polévky a ještě přidejte posekané kousky rukoly nebo polníčku či jinou zelenou přízdobu.

3

Starodávné ušelo se jedlo po celou dobu svátků a to tak, že nejprve bylo docela bez tuku a následně se do něho přidávaly bylinky zpěněné na másle, vařená vejce, kousky slaniny, pečeně a třeba i klobásky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2023 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]