ŠPÍZ SE ŠVESTKOU
DOBROTA Z VEPŘE, SLANINY A ŠVESTEK
Vepřový špíz nevšední chuti, obalený v kukuřičné krupici a upečený na sádle. Doplněný omáčkou ze švestek, zkaramelizovaného cukru a červeného vína.
Postup
Vepřovou panenku očistěte a nakrájejte na stejnoměrné řezy, lehce je roztlačte dlaní, osolte a na každý
dejte kousek lístku šalvěje, plátek slaniny a sušenou švestku, kterou jste předem krátce nechali změknout v
červeném víně.
Jednotlivé řezy pak přeložte tak aby uzavřely svou náplň a postupně je nabodněte na jehlici či špejli,
přičemž je proložte silnějším řezem slaniny. Připravené špízy pak ze všech stran omáčkněte v trochu
osolené kukuřičné krupici.
Pečte je v rozpáleném sádle nebo oleji ze všech stran a po opečení je uložte na plech a vložte do trouby
nastavené na 80 - 90 stupňů na deset až patnáct minut. V troubě se vám špízy zvolna dopečou ale uvnitř
zůstanou narůžovělé a šťavnaté.
Během dopékání v troubě si připravte omáčku a to tak, že necháte na pánvi (ve výpeku) zkaramelizovat
cukr a ten následně rozvaříte červeným vínem na zahoustlou omáčku do které přidáte zbývající sušené
švestky překrájené na drobné kousky. Vše jen kratičce zavařte.