Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠPÍZ SE ŠVESTKOU

DOBROTA Z VEPŘE, SLANINY A ŠVESTEK
do hodiny vyšší cena střední
Vepřový špíz nevšední chuti, obalený v kukuřičné krupici a upečený na sádle. Doplněný omáčkou ze švestek, zkaramelizovaného cukru a červeného vína.
ŠPÍZ SE ŠVESTKOU
na 4 porce

Suroviny


vepřová panenka nebo kýta 600 g
anglická slanina 200 g
sušené švestky 150 g
sůl 14 g
šalvěj  
kukuřičná krupice polenta 60 g
sádlo případně olej 60 g
víno červené na omáčku 150 ml
cukr třtinový přírodní  

Variace a možnosti

Jehlice můžete doplnit i jinou omáčkou, třeba jemnou křenovou nebo i pepřovou ale vždy je lepší ctít suroviny použité na špízu. Namočení (macerování) švestek ve vínu je důležité proto, aby se švestky při pečení nepřipalovaly.

Postup


1

Vepřovou panenku očistěte a nakrájejte na stejnoměrné řezy, lehce je roztlačte dlaní, osolte a na každý dejte kousek lístku šalvěje, plátek slaniny a sušenou švestku, kterou jste předem krátce nechali změknout v červeném víně.

2

Jednotlivé řezy pak přeložte tak aby uzavřely svou náplň a postupně je nabodněte na jehlici či špejli, přičemž je proložte silnějším řezem slaniny. Připravené špízy pak ze všech stran omáčkněte v trochu osolené kukuřičné krupici.

3

Pečte je v rozpáleném sádle nebo oleji ze všech stran a po opečení je uložte na plech a vložte do trouby nastavené na 80 - 90 stupňů na deset až patnáct minut. V troubě se vám špízy zvolna dopečou ale uvnitř zůstanou narůžovělé a šťavnaté.

4

Během dopékání v troubě si připravte omáčku a to tak, že necháte na pánvi (ve výpeku) zkaramelizovat cukr a ten následně rozvaříte červeným vínem na zahoustlou omáčku do které přidáte zbývající sušené švestky překrájené na drobné kousky. Vše jen kratičce zavařte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]