Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠPECLE VE ŠPENÁTU

ZAPEČENÉ DOMÁCÍ TĚSTOVINY
během dopoledne levný pokrm střední
Špecle nebo též halušky připravené z mouky, vajec a vody patřily mezi tradiční domácí těstoviny, které se podávají jako příloha nebo, se zapékají se slaninou, sýrem a v tomto případě se špenátem.
ŠPECLE VE ŠPENÁTU
na 6 porcí

Suroviny


mouka pšeničná hladká nebo polohrubá 500 g
vejce 4 ks
voda nebo mléko 150 ml
sůl 15 g
máslo 60 g
špenát 200 g
cibule 70 g
olej 40 g
česnek 20 g
sýr cihla 120 g
smetana 12% 100 ml

Variace a možnosti

Pokrm můžete doplnit rozškvařenou slaninou, různým kořením a bylinkami, ale i jednoduchá varianta bez speciálního koření je výborná. Podobně můžete připravit špecle s kapustou, mangoldem, kadeřávkem a podobně.

Postup


1

Vejce rozklepněte do mísy, přidejte sůl a důkladně je rozšlehejte, poté přidejte vodu nebo mléko a opět rozšlehejte a následně postupně přidávejte prosátou mouku. Vždy je dobré postupně těsto zahušťovat a vypracovat tak hladké měkké těsto. To nechte patnáct minut odpočinout v chladu.

2

Špecle můžete vyrábět několika způsoby. Z řidšího těsta přes speciální struhadlo s většími otvory jako hustější kapání nebo z pevnějšího těsta uškrabávat nebo skrajovat proužky z prkénka do vroucí vody. Další možnost máte krájením hrubších nudlí z ještě tužšího těsta. Ve všech případech špecle vařte v dostatečně osolené vodě a zvolna s nimi míchejte.

3

Uvařené těstoviny sceďte a případně krátce zchlaďte ve studené vodě. okapané promíchejte s máslem.

4

Na pánvi osmahněte drobně krájenou cibulku, po chvilce k ní přidejte zapěnit posekaný česnek a vzápětí přidejte spařený a pokrájený špenát. Přilijte smetanu, osolte a jen krátce vše zaduste. Nakonec promíchejte s uvařenými špeclemi, vložte do vymaštěné zapékací misky, postrouhejte sýrem a zvolna zapečte.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]