ŠPECLE VE ŠPENÁTU
ZAPEČENÉ DOMÁCÍ TĚSTOVINY
Špecle nebo též halušky připravené z mouky, vajec a vody patřily mezi tradiční domácí těstoviny, které se podávají jako příloha nebo, se zapékají se slaninou, sýrem a v tomto případě se špenátem.
na 6 porcí
Suroviny
Variace a možnosti
Pokrm můžete doplnit rozškvařenou slaninou, různým kořením a bylinkami, ale i jednoduchá varianta bez speciálního koření je výborná. Podobně můžete připravit špecle s kapustou, mangoldem, kadeřávkem a podobně.
Postup
Vejce rozklepněte do mísy, přidejte sůl a důkladně je rozšlehejte, poté přidejte vodu nebo mléko a opět
rozšlehejte a následně postupně přidávejte prosátou mouku. Vždy je dobré postupně těsto zahušťovat a
vypracovat tak hladké měkké těsto. To nechte patnáct minut odpočinout v chladu.
Špecle můžete vyrábět několika způsoby. Z řidšího těsta přes speciální struhadlo s většími otvory jako
hustější kapání nebo z pevnějšího těsta uškrabávat nebo skrajovat proužky z prkénka do vroucí vody. Další
možnost máte krájením hrubších nudlí z ještě tužšího těsta. Ve všech případech špecle vařte v dostatečně
osolené vodě a zvolna s nimi míchejte.
Uvařené těstoviny sceďte a případně krátce zchlaďte ve studené vodě. okapané promíchejte s máslem.
Na pánvi osmahněte drobně krájenou cibulku, po chvilce k ní přidejte zapěnit posekaný česnek a vzápětí
přidejte spařený a pokrájený špenát. Přilijte smetanu, osolte a jen krátce vše zaduste. Nakonec promíchejte
s uvařenými špeclemi, vložte do vymaštěné zapékací misky, postrouhejte sýrem a zvolna zapečte.