Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SMETANOVÝ KŘEN

OMÁČKA ZE STARODÁVNA
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Klasická smetanová omáčka ze silného vývaru a mléka zahuštěná jíškou a zjemněná smetanou. Podává se obvykle k vařenému hovězímu nebo uzenému masu či šunce od kosti. Velmi často ji naši předkové jedli s vařeními vejci a bramborami.
SMETANOVÝ KŘEN
4 porce

Suroviny


hovězí vývar nebo jiný 500 ml
sádlo 60 g
cibule 100 g
křen 100 g
mléko 500 ml
šlehačka 33% 150 ml
mouka pšeničná hladká 60 g
máslo 50 g
sůl 10 g
med včelí polévková lžíce 30 g
muškátový květ  

Variace a možnosti

Postup


1

Na sádle nejprve nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou cibulovou jíšku. Tu zalijte silným, studeným vývarem a vše důkladně rozšlehejte metlou a přiveďte k varu. Omáčku vařte zvolna nejméně 20 minut a průběžně ji dolévejte mlékem. Ke konci vaření přidejte trochu muškátového květu.

2

V rendlíku si rozpusťte máslo a jím přelijte nastrouhaný křen. Vše pak zalijte smetanou a vmíchejte med. Tuto směs vložte do omáčky až v její závěrečné části přípravy, tedy těsně před podáváním. Jinak křen ztratí svůj charakter a změní nepříjemně chuť.

3

Pokud bude křen příliš štiplavý spařte ho krátce vroucí vodou nebo vývarem. V některých krajích se do omáčky přidával také ocet. Křenovku můžete bez obav doplnit i kysanou smetanou, sekanou pažitkou a podobně.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]