Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SLOVENSKÝ PERNÍK

ZARUČENÝ RECEPT NA POCTIVÝ PERNÍK
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.
SLOVENSKÝ PERNÍK
na běžný plech

Suroviny


mouka pšeničná polohrubá 400 g
cukr krupice 250 g
vejce 2 ks
med včelí dvě lžíce 50 g
kakao dvě lžíce 30 g
skořice lžička mleté  
olej 100 ml
mléko 500 ml
kypřicí prášek do pečiva do perníku 1 ks
kandované ovoce či sušené 200 g
čokoláda na vaření 100 g
máslo 60 g
kokos strouhaný na posypání  

Variace a možnosti

Postup


1

Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.

2

Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i pokrájené proslazené ovoce.

3

Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte stěrkou nebo kartou.

4

Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2023 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]