SLOVENSKÝ PERNÍK
ZARUČENÝ RECEPT NA POCTIVÝ PERNÍK
Tento klasický recept je nazván slovenský proto, že je opsaný z jedné staré cukrářské knihy původně z Nitry. Můžete ho vedle proslazeného ovoce doplnit i ořechy, mandlemi a podobně.
Postup
Důkladně šlehejte vejce, cukr, med a olej a to tak dlouho až vznikne hustá pěna.
Zvlášť smíchejte ostatní suché přísady, tedy mouku, koření, kypřicí prášek, kakao, nakonec přidejte i
pokrájené proslazené ovoce.
Do vyšlehané hmoty pak vmíchejte mléko a následně sypkou směs. Jakmile se vytvoří stejnorodá hmota
vlijte ji na připravený plech. Ten předem vymastěte a vysypejte polohrubou moukou. Povrch těsta urovnejte
stěrkou nebo kartou.
Perník pečte při teplotě 180 stupňů 30 - 40 minut. Vychladlý perník přelijte na povrchu čokoládovou polevou
připravenou ve vodní lázni z čokolády a másla. Do ještě měkké polevy nasypejte strouhaný kokos. Nechte
zchladnout a pak krájejte na stejnoměrné řezy a neste na stůl.