SLONÍ OKO
ZÁKUSEK, KTERÝ POTĚŠÍ
Lehoučké piškotové těsto naplněné ořechovým krémem a banány. V některých rodinách zvaný též sloní ucho. Až ochutnáte, zjistíte, že název není až tak důležitý.
Postup
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a do něho pak postupně, lžíci po lžíci přidávejte cukr. Pomalu zašlehejte až sníh
zpevní. Pak postupně vmíchávejte žloutky a následně, mouku smíchanou s kakaem a trochou kypřicího
prášku.
Hmotu rozetřete stejnoměrně na pečicí papír na plechu a pečte v troubě předehřáté na 180 - 200 stupňů
asi šest nebo sedm minut. Upečený plát stáhněte z horkého plechu i s papírem a nechte ho vychladit.
Ořechy a cukr zalijte horkým mlékem a vše důkladně promíchejte. Do této hmoty zašlehejte máslo, předem
změklé při pokojové teplotě. Vzniklý krém hned po vyšlehání rozetřete na plát. Doprostřed položte banány.
U nich předem seřízněte špičky či ohnuté konce.
Za pomoci papíru pak plát přeložte. Tím vytvoříte jakousi vlnu, na řezu slzu. Po umáčknutí papír opatrně
stáhněte a povrch výrobku potřete čokoládovou polevou a nechte důkladně prochladit.