Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SLONÍ OKO

ZÁKUSEK, KTERÝ POTĚŠÍ
během dopoledne vyšší cena střední
Lehoučké piškotové těsto naplněné ořechovým krémem a banány. V některých rodinách zvaný též sloní ucho. Až ochutnáte, zjistíte, že název není až tak důležitý.
SLONÍ OKO
na běžný plech

Suroviny


vejce 6 ks
cukr krupice 6
mouka pšeničná polohrubá 2
kakao 2
kypřicí prášek do pečiva půl lžičky  
vlašské ořechy na krém 150 g
cukr vanilinový na krém 2 ks
mléko na krém 100 ml
cukr moučka na krém 3
máslo na krém 250 g
banány 3 ks
čokoláda na vaření na polevu 100 g
máslo na polevu 30 g

Variace a možnosti

Podobně můžete připravit také krém mandlový ze spařených, loupaných a semletých mandlí.

Postup


1

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a do něho pak postupně, lžíci po lžíci přidávejte cukr. Pomalu zašlehejte až sníh zpevní. Pak postupně vmíchávejte žloutky a následně, mouku smíchanou s kakaem a trochou kypřicího prášku.

2

Hmotu rozetřete stejnoměrně na pečicí papír na plechu a pečte v troubě předehřáté na 180 - 200 stupňů asi šest nebo sedm minut. Upečený plát stáhněte z horkého plechu i s papírem a nechte ho vychladit.

3

Ořechy a cukr zalijte horkým mlékem a vše důkladně promíchejte. Do této hmoty zašlehejte máslo, předem změklé při pokojové teplotě. Vzniklý krém hned po vyšlehání rozetřete na plát. Doprostřed položte banány. U nich předem seřízněte špičky či ohnuté konce.

4

Za pomoci papíru pak plát přeložte. Tím vytvoříte jakousi vlnu, na řezu slzu. Po umáčknutí papír opatrně stáhněte a povrch výrobku potřete čokoládovou polevou a nechte důkladně prochladit.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]