Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ŠLEHAČKOVÁ ROLÁDA

NADÝCHNUTÁ LAHŮDKA S OVOCEM
do hodiny průměrná cena střední
Lehoučké piškotové těsto svázané ztuženou šlehačkou a doplněné kousky ovoce zaručeně potěší labužnické choutky malých i velkých.
ŠLEHAČKOVÁ ROLÁDA
na jednu roládu

Suroviny


vejce 5 ks
cukr krupice 100 g
kakao 2 lžíce 30 g
mouka pšeničná polohrubá / 2 lžíce 40 g
šlehačka 33% 250 ml
kompotované ovoce bez nálevu 250 g

Variace a možnosti

Jemný a nadýchnutý plát těsta můžete naplnit také šlehačkou doplněnou o jogurt nebo tvaroh. Stejně zajímavá je také kombinace s kysanou smetanou a ušlehanou šlehačkou rozmixovaným ovocem, kdy vznikne velmi zajímavý ovocný krém.

Postup


1

Z pěti bílků ušlehejte pevný sníh a do něho postupně přidávejte za stálého šlehání krupicový cukr. Po jeho zašlehání hmota zpevní a pak přidávejte postupně jeden žloutek, promíchejte, pak další a další. Na závěr přidávejte kakaový prášek předem důkladně smíchaný s moukou. I tuto suchou směs vmíchejte pozvolna po jednotlivých lžících.

2

Pečicí plech vyložte hliníkovou fólií a na ní stejnoměrně rozetřete piškotovou hmotu. Pečte ji při teplotě 200 stupňů asi 7 minut.

3

Upečený plát ihned stáhněte s fólií z horkého plechu a nechte ho zchladnout. Do smetany ke šlehání přidejte ztužovač a ušlehanou smetanu pak rozetřete na upečený plát. Doplňte na malé kousky nakrájené kompotované ovoce a za pomoci alobalu roládu stočte. (Hlinikovou fólii přitom pochopitelně z těsta sloupněte)

4

Prochlazenou roládu krájejte na stejnoměrné řezy a s úsměvem neste na stůl
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2020 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]