Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SLAVONICKÝ SALÁT

NESKUTEČNĚ LAHODNÝ SALÁT
do 20 minut průměrná cena jednoduchá
Ledový nebo hlávkový salát z uzenou rybou a čerstvými žampiony, spojený jogurtosmetanovým dresinkem. Lze ho libovolně přivonět čerstvými bylinkami například lístky bazalky.
SLAVONICKÝ SALÁT
4 porce

Suroviny


uzená makrela i jiná uezná ryba 400 g
žampiony 200 g
jogurt 100 ml
kysaná smetana 100 ml
cibule jarní 50 g
ředkvička svazek 80 g
olivový olej  
sůl mořská  
cukr třtinový přírodní  
citronová šťáva  
ledový salát nebo hlávkový 1 ks

Variace a možnosti

Postup


1

V misce krátce šlehejte metličkou olivový olej, cukr, sůl a citronovou šťávu. Pak přidejte jemně nakrájené jarní cibulky, opět prošlehněte a nakonec vmíchejte jogurt a smetanu. Tím jste připravili dip (dresink), který celý salát sváže a ochutí

2

Do dresinku vložte čerstvé, oloupané žampiony nakrájené na silnější plátky. Nožky žampionů při loupání vylomte a nechte je do jiného pokrmu. Syrové žampiony nechte v dresinku asi deset minut změknout

3

Mezitím oerte maso z uzené ryby a případně ho trochu překrájejte. Druh uzené ryby můžete libovolně zvolit. Skvělé jsou uzené sardinky nebo šproty ale docela se hodí i uzený kapr či pstruh. Také obrané maso lehce vmíchejte do dresinku a můžete nechat v chladu odležet

4

V poslední fázi, těsně před podáváním nakrájejte ledový nebo hlávkový salát, ředkvičky a vše spojte nebo přelijte prochlazeným dresinkem.

5

Pro vyšší výživnou hodnotu můžete salát doplnit vařenými vejci
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]