Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SKLENĚNÉ KNEDLÍKY

JINAK TÉŽ JIHOČESKÉ KLOUZÁKY
do hodiny levný pokrm jednoduchá
Skvělé knedlíky ke každé pečeni. Podle toho jaké jsou brambory je nutné v tomto receptu přidat případně krupici nebo škrob. Použijete-li kukuřičnou krupici uvaříte bezlepkový knedlík.
SKLENĚNÉ KNEDLÍKY
na 6 porcí

Suroviny


brambory vařené loupané 1000 g
pšeničná krupice 120 g
bramborový škrob 160 g
sůl 15 g
mouka pšeničná na doválení knedlíků  
sádlo na omaštění  

Variace a možnosti

Do středu těchto knedlíků můžete umístit posekané škvarky, osmažené kousky žemle a podobně. Skvělé je použít při výrobě těsta namísto pšeničné krupice polentu, tedy kukuřičnou krupici. Knedlíky jsou díky tomu krásně žluté.

Postup


1

Vařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte krupici, sůl a škrobovou moučku a vše důkladně promíchávejte. Zprvu sypká hmota se po chvíli promění v měkké hladké těsto. Z něho tvořte stejnoměrné koule nebo válečky.

2

Obalte je v mouce nebo krupici a dejte vařit do osolené vroucí vody. Vařte podle velikosti asi 15 minut. Uvařené knedlíky vyjměte z vody, potřete sádlem nebo jiným tukem a nechte trochu vydýchnout.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]