Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

SALÁT SAMURAJ

ASIJSKÝ NÁMĚT ZDRAVĚ
do hodiny průměrná cena jednoduchá
Salát, kterým překvapíte. Smažené rýžové nudle jsou křehoučké a křupavé a tvoří zajímavý doplněk salátu z nalíčených luštěnin a sýra. Důležité je výrazné sladkokyselé ochucení.
SALÁT SAMURAJ
na 6 porcí

Suroviny


čočka naklíčená 100 g
fazole mungo naklíčená 100 g
rýžové nudle tenké 150 g
sýr čedar nebo cihla 150 g
rajčatový protlak 60 g
sůl mořská 10 g
ocet rýžový nebo vinný 30 ml
cukr třtinový 30 g
olej dýňový, sezamový či jiný  
olej na smažení nudlí  

Variace a možnosti

Záleží jen na vás jaké naklíčené luštěniny použijete. Můžete využít už kupovanou směs nebo je nahradit krátce spařenými fazolovými lusky a jinou zeleninou. Také sýr lze volit podle možností a chuti případně vše doplnit krátce osmahnutou cibulí či spařeným pórkem.

Postup


1

V rendlíku svařte trochu octa, cukru a soli a poté vmíchejte i rajčatový protlak. Vše krátce povařte a poté nechte chladnout. na závěr do dresinku zašlehejte trochu dýňového nebo sezamového oleje. Emulze by měla mít výraznou sladkokyselou chuť.

2

Naklíčené luštěniny důkladně propláchněte proudem studené vody a nechte okapat. Sýr nakrájejte na drobné kostičky. Vše zlehka vmíchejte do připraveného rajčatového dresinku a nechte vychladit.

3

Ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (nejlépe v rendlíku smažte postupně suché rýžové nudle. Pokud budete mít správně rozpálený olej jde to ráz na ráz. Během dvou, tří vteřin se nudle nafouknou a zkroutí. Plochým sítkem či obracečkou je hned z oleje vyjměte a pokládejte na papírové utěrky. Smažená rýžová "oblaka" přikládejte k salátu a až při samotné konzumaci je do salátu můžete vmíchat.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]