Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

ROLOVANÉ KOLENO

KRÁSNĚ VYPEČENÉ A BEZ KOSTÍ
během dopoledne levný pokrm střední
Vykostěné koleno, formované do stejnoměrného válce pomocí alobalu bude chutnat jak s chlebem tak i se šťouchanými bramborami se zelím. Určitě to ale chce přichystat pivo na zapití.
ROLOVANÉ KOLENO
na 4 menší porce

Suroviny


vepřové koleno 1 kg
sůl 20 g
kmín drcený i celý  
česnek 40 g

Variace a možnosti

Postup


1

Vepřové koleno zbavte kostí a to tak, že podílně proříznete kůži v místě, kde cítíte pod kůží kost. Potom kůži i s masem postupně odřezávejte od kostí. Vůbec nevadí, když na kosti kousky masa zůstanou. Ty odřízněte následně. Vykostěné koleno položte kůží na podložku a jednotlivé svaly prořežte tak, aby pokryly pokud možno rovnoměrně celou plochu kůže. Tím, že se svalovina prořeže dojde k tomu, že při tepelné úpravě bude držet potřebný tvar válce.

2

Prořezané maso osolte, potřete česnekem a posypejte drceným kmínem. Potom sviňte koleno do válce, tak aby kůže byla navrchu a následně ho zaviňte do pásu alobalu. Nejlepší je silnější fólie, do níž můžete maso důkladně utáhnout. Na obou stranách pak alobal pevně stočte.

3

Svinuté koleno vložte do pečicí nádoby a podlijte ho do poloviny vodou a zvolna duste při teplotě do 130 stupňů hodinu a půl. Také můžete koleno velmi zvolna vařit ve vodě v hrnci. Ideální je nechat pak maso stále ještě zabalené zvolna dojít ve vypnuté troubě dalších 15 - 20 minut. Teprve potom koleno uvolněte z alobalu. Mělo by po rozbalení držet tvar a být téměř měkké.

4

Před závěrečným dopečením měkkou kůži na kolenu nakrájejte na proužky či čtverečky. Mezi tím si rozehřejte troubu na 200 stupňů. Lehce podlité koleno pak dopečte tak, aby se kůže rozpekla. Během pečení koleno přelévejte výpekem. Ideální je rozpéct kůži do křupava.

5

Pečené koleno nechte ještě ve vypnuté troubě asi deset minut dojít, poté krájejte a neste na stůl. Z výpeku a vývaru, který po pečeném kolenu zůstane si udělejte česnekovou nebo cibulovou polévku.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]