Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

RIZOTO SE ŠPALDOU

NEJENOM PRO VEGETARIÁNY
na druhý den levný pokrm jednoduchá
Dušená rýže s vařenou pšenicí špaldou výrazně ochucená provensálským kořením a doplněná mladou mrkví a balkánským sýrem. Zle podávat i jako zvláštní studený salát.
RIZOTO SE ŠPALDOU
na 6 porcí

Suroviny


pšenice špalda 300 g
rýže 300 g
cibule 60 g
mrkev 100 g
sýr balkánského typu 200 g
olej 50 ml
máslo 60 g
provensálské bylinky  
cibule jarní naťová či pažitka 3 ks
sůl  

Variace a možnosti

Postup


1

Den předem propláchněte špaldu a nechte ji ve studené vodě stát do druhého dne.

2

Počítejte s tím, že pšenice se bude přibližně jednu hodinu zvolna vařit v osolené vodě doplněné provensálskými bylinkami a polovinou másla. Během této doby osmahněte s trochou tuku rýži, zalijte jí vroucí osolenou vodou a nechte v troubě asi dvacet minut dusit. Vody použijte dvojnásobné množství než rýže.

3

Závěrečnou část přípravy začněte osmahnutím drobně nakrájené cibule, k ní přidejte mladou na válečky krájenou mrkev a krátce ji opečte. Následně přidejte provensálské bylinky zbývající máslo a lehce podlijte vodou, osolte a nechte krátce zadusit.

4

Nakonec promíchejte všechny suroviny, přidejte posekanou cibulovou nať a na kostičky nakrájený balkánský sýr.

5

Je pochopitelné, že můžete toto rizoto doplnit další libovolnou zeleninou a také trochou šunky a podobně. Pokud chcete mít pokrm připravený rychleji bez zdlouhavého namáčení a vaření pšenice špaldy, pak využijte špaldové vločky.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2019 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]