Postup
Den předem propláchněte špaldu a nechte ji ve studené vodě stát do druhého dne.
Počítejte s tím, že pšenice se bude přibližně jednu hodinu zvolna vařit v osolené vodě doplněné
provensálskými bylinkami a polovinou másla. Během této doby osmahněte s trochou tuku rýži, zalijte jí
vroucí osolenou vodou a nechte v troubě asi dvacet minut dusit. Vody použijte dvojnásobné množství než
rýže.
Závěrečnou část přípravy začněte osmahnutím drobně nakrájené cibule, k ní přidejte mladou na válečky
krájenou mrkev a krátce ji opečte. Následně přidejte provensálské bylinky zbývající máslo a lehce podlijte
vodou, osolte a nechte krátce zadusit.
Nakonec promíchejte všechny suroviny, přidejte posekanou cibulovou nať a na kostičky nakrájený
balkánský sýr.
Je pochopitelné, že můžete toto rizoto doplnit další libovolnou zeleninou a také trochou šunky a podobně.
Pokud chcete mít pokrm připravený rychleji bez zdlouhavého namáčení a vaření pšenice špaldy, pak
využijte špaldové vločky.