Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

RIZOTO ALA MILANO

GENIÁLNĚ JEDNODUCHÉ A SKVĚLÉ
do hodiny průměrná cena střední
Inspirace k tomuto pokrmu spočívá v umění Italů připravit skvělé rizoto. Nepotřebujete k tomu ani speciální rýži či zvláštní způsob úpravy. Stačí vám pánev a vařená nebo dušená rýže.
RIZOTO ALA MILANO
na 4 porce

Suroviny


rýže 300 g
cibule 60 g
česnek 20 g
uzená slanina prorostlá 120 g
olivový olej 50 ml
parmazán 50 g
šlehačka 33% 120 ml
víno bílé 100 ml
sůl 12 g
petrželová nať  
oregano  

Variace a možnosti

Postup


1

Rýži osmahněte na oleji, poté ji zalijte dvojnásobným množstvím vroucí osolené vody. Nádobu zakryjte a nechte dvacet minut v teplé troubě. Po této době rýži promíchejte aby se odpařila.

2

Na pánvi nejprve osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájený česnek a vzápětí i větší část drobně nakrájené slaniny. Vše chvíli opékejte aby se slanina rozpekla. Pak přidejte sekanou petrželovou nať a oregano a vsypte část strouhaného parmazánu. Následně přilijte bílé víno, trochu soli a nakonec smetanu.

3

Jen kratičce vše zaduste a spojte s připravenou rýží. Okamžitě podávejte posypané zbývajícím sýrem. Pro okrášlení můžete plátky slaniny rozškvařit na pánvi a poklást na pokrm. Také lze ze strouhaného parmazánu upéci na suché pánvi ozdobnou sýrovou křupinu.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]