Inspirace k tomuto pokrmu spočívá v umění Italů připravit skvělé rizoto. Nepotřebujete k tomu ani speciální rýži či zvláštní způsob úpravy. Stačí vám pánev a vařená nebo dušená rýže.
Rýži osmahněte na oleji, poté ji zalijte dvojnásobným množstvím vroucí osolené vody. Nádobu zakryjte a
nechte dvacet minut v teplé troubě. Po této době rýži promíchejte aby se odpařila.
Na pánvi nejprve osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte na plátky nakrájený
česnek a vzápětí i větší část drobně nakrájené slaniny. Vše chvíli opékejte aby se slanina rozpekla. Pak
přidejte sekanou petrželovou nať a oregano a vsypte část strouhaného parmazánu. Následně přilijte bílé
víno, trochu soli a nakonec smetanu.
Jen kratičce vše zaduste a spojte s připravenou rýží. Okamžitě podávejte posypané zbývajícím sýrem. Pro
okrášlení můžete plátky slaniny rozškvařit na pánvi a poklást na pokrm. Také lze ze strouhaného
parmazánu upéci na suché pánvi ozdobnou sýrovou křupinu.