RAVIOLI SE ŠPENÁTEM
DOMÁCÍ TĚSTOVINY JSOU NEJLEPŠÍ
Ručně vyrobené a čerstvé těstoviny budou vždy o krok napřed před těmi kupovanými. O to víc v případě plněných taštiček zvaných italsky
RAVIOLI. Podle vašeho uvážení je doplňte třeba jinou než tomatovou omáčkou.
Postup
Do misky klepněte vejce, přidejte olej a trochu soli. Vše dobře prošlehejte a pak postupně zapracujte
mouku, ale pozor jen asi dvě třetiny hmotnosti. Díky tomu vám vznikne měkké těsto, které můžete zbylou
moukou bez problémů dohustit. Počítejte s tím, že při vyvalování se mouka ještě podsypává a zaválí se do
těsta. Měkké pružné těsto za alte do mikroténového sáčku a nechte v chladnu odpočívat. Podle velikosti
vajec můžete mít i s polovinou mouky tužší těsto a tak případně přidejte jednu nebo dvě lžíce vody.
Špenátové listy, pokud jsou čerstvé krátce spařte vodou a nechte okapat, pokud jsou mražené nechte
rozmrznout a vymáčkněte z nich nadbytečnou vodu. Potom je překrájejte, osolte, pomelte lehce směsí
pepřů a smíchejte s tvarohem. Tak jste připravili náplň do těstovin.
Po deseti či patnácti minutách těsto rozdělte na tři menší kousky a postupně každý rozválejte na tenký plát.
Na jeho polovinu si rádýlkem naznačte malé čtverce a do středu každého z nich dejte lžičkou kousek
náplně. Pak prázdnou polovinu plátu těsta přeložte přes hromádky náplně a rádýlkem vykrájejte čtverečky -
ravioli. Pro lepší uzavření taštiček umáčkněte vidličkou okraje raviol a nechte je krátce zaschnout.
Na pánvi nebo v rendlíku osmahněte krátce cibuli, přidejte drcená rajčata (případně překrájená a oloupaná
čerstvá rajčata) a ty pak duste tak dlouho až se odvaří tekutina a rajčata zahoustnou. Přidejte sůl, oregano
a tymián, případně provensálské koření a pokud chcete i trochu octa nebo cukru. Pokud vám zbylo trochu
náplně klidně ji přidejte do tomatové omáčky.
Naplněné těstoviny vařte výrazně osolené vodě podle velikosti sedm až deset minut zvolna vařit, potom je
sceďte nebo vyberte sítem trochu omastěte olejem a neste na stůl. Přidejte omáčku a nastrouhaný
parmazán.