Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

RAVIOLI SE ŠPENÁTEM

DOMÁCÍ TĚSTOVINY JSOU NEJLEPŠÍ
do hodiny levný pokrm vysoká
Ručně vyrobené a čerstvé těstoviny budou vždy o krok napřed před těmi kupovanými. O to víc v případě plněných taštiček zvaných italsky RAVIOLI. Podle vašeho uvážení je doplňte třeba jinou než tomatovou omáčkou.
RAVIOLI SE ŠPENÁTEM
na 4 porce

Suroviny


mouka pšeničná polohrubá 300 g
vejce 3 ks
olivový olej 50 ml
špenát listový 150 g
tvaroh měkký nebo čerstvý sýr 100 g
drcená rajčata 300 g
cibule 50 g
olej 60 ml
parmazán 50 g
sůl  
oregano  
tymián  
směs pepřů  

Variace a možnosti

Raviolky můžete plnit také směsí sekaného masa s bylinami a smetanou, sýrem a šunkou i jinak. Vedle výrazné tomatové omáčky můžete volit i sýrovou, pažitkovou nebo křenovou omáčku na bázi smetany.

Postup


1

Do misky klepněte vejce, přidejte olej a trochu soli. Vše dobře prošlehejte a pak postupně zapracujte mouku, ale pozor jen asi dvě třetiny hmotnosti. Díky tomu vám vznikne měkké těsto, které můžete zbylou moukou bez problémů dohustit. Počítejte s tím, že při vyvalování se mouka ještě podsypává a zaválí se do těsta. Měkké pružné těsto za alte do mikroténového sáčku a nechte v chladnu odpočívat. Podle velikosti vajec můžete mít i s polovinou mouky tužší těsto a tak případně přidejte jednu nebo dvě lžíce vody.

2

Špenátové listy, pokud jsou čerstvé krátce spařte vodou a nechte okapat, pokud jsou mražené nechte rozmrznout a vymáčkněte z nich nadbytečnou vodu. Potom je překrájejte, osolte, pomelte lehce směsí pepřů a smíchejte s tvarohem. Tak jste připravili náplň do těstovin.

3

Po deseti či patnácti minutách těsto rozdělte na tři menší kousky a postupně každý rozválejte na tenký plát. Na jeho polovinu si rádýlkem naznačte malé čtverce a do středu každého z nich dejte lžičkou kousek náplně. Pak prázdnou polovinu plátu těsta přeložte přes hromádky náplně a rádýlkem vykrájejte čtverečky - ravioli. Pro lepší uzavření taštiček umáčkněte vidličkou okraje raviol a nechte je krátce zaschnout.

4

Na pánvi nebo v rendlíku osmahněte krátce cibuli, přidejte drcená rajčata (případně překrájená a oloupaná čerstvá rajčata) a ty pak duste tak dlouho až se odvaří tekutina a rajčata zahoustnou. Přidejte sůl, oregano a tymián, případně provensálské koření a pokud chcete i trochu octa nebo cukru. Pokud vám zbylo trochu náplně klidně ji přidejte do tomatové omáčky.

5

Naplněné těstoviny vařte výrazně osolené vodě podle velikosti sedm až deset minut zvolna vařit, potom je sceďte nebo vyberte sítem trochu omastěte olejem a neste na stůl. Přidejte omáčku a nastrouhaný parmazán.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]