PREJT ZE SÓJI
SÓJOVÉ MASO JAK HO NEZNÁTE
Aby vás sójové maso oslovilo, je třeba ho zajímavě upravit. Připravit z něho pokrm ne nepodobný zabijačkovému prejtu je jistá výzva.
Postup
Nejprve namočte do osolené vody sojový granulát. Pak z něho dukladně v sítku vytlačte vodu a dejte ho
vařit do čisté vody, tu osolte a doplňte kouskem cibule a divokým kořením (bobkový list, nové koření, celý
pepř).
Na polovině sádla osmažte do zlatova jemně nakrájenou cibulku a na závěr ji zasypte strouhanou bílou
žemlí a stáhněte z ohně.
Uvařený granulát vyceďte a zčásti vymačkejte a pak ho semelte nebo rozsekejte. Do vzniklé hmoty
přidejte prolisovaný česnek, strouhanou housku s cibulkou, koření, vejce, škrob a trochu přisolte.
Nebojte se dosti vše ochutit.
Zapékací mísu nebo pekáček důkladně vymažte zbývajícím sádlem a vysypte trochou strouhané žemle. A
do takto připravené nádoby vložte zamíchaný prejt. Povrch urovnejte a dejte péci do trouby na 180 – 200
stupňů přibližně 30 minut.