Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

POLÉVKA SE SVÍTKEM

RYBÍ VÝVAR TROCHU JINAK
do hodiny průměrná cena střední
Vydatná polévka se speciální vložkou upečenou z toho, co se vařilo v polévce. Základní recept je možné různě obměňovat.
POLÉVKA SE SVÍTKEM
na 4 porce

Suroviny


rybí filé nebo odřezky z ryb 400 g
kořenová zelenina 120 g
cibule 50 g
vejce 2 ks
strouhanka 40 g
sůl mořská 12 g
rýže instantní vločky 30 g
bramborový škrob 15 g
olej na pečení svítku  
petrželová nať  
muškátový květ  

Variace a možnosti

Je samozřejmě možné přichutit polévku dalšími bylinkami, například koprem, pažitkou, celerovou natí nebo libečkem. Také namísto rýžových vloček můžete použít jiné, třeba pohankové, ječné nebo ovesné. Obdobně můžete samozřejmě uvařit i drůbeží nebo jen zeleninovou polévku.

Postup


1

Kousky rybího filé, popřípadě odřezky z ryb, vařte v osolené vodě spolu s drobně pokrájenou kořenovou zeleninou, cibulí a snítkou petrželové nati. Zajistěte jen velmi mírný var po dobu 15 - 20 minut. Poté vývar sceďte.

2

Vejce rozšlehejte s trochou soli, muškátovým květem, posekanou petrželovou natí a lžičkou škrobu. Rybí maso, zeleninu, případně i cibuli překrájejte a vložte do rozšlehaných vajec, přidejte hrstku strouhanky, sůl, muškátový květ, škrob a lehce promíchejte. Vše nechte chvíli stát, aby strouhanka směs zahustila a lehce ztužila.

3

Do čistého vývaru dejte vařit rýžové vločky. Instantní jsou v podstatě hned hotové.

4

Směs s vejci vložte na pánev s nepřilnavým povrchem do rozpáleného oleje, urovnejte a zvolna pečte z obou stran. Vznikne vám v podstatě omeleta s kousky zeleniny a rybím masem. Svítek pak rozkrájejte na kostičky nebo jiné dílky a vkládejte je do polévky až na poslední chvíli.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2025 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]