Petr Stupka Český kulinář
Hledej:
Týdeník Recepty Poradna Lexikon Kontakt

POHANKOVÉ KNEDLÍKY

ZAJÍMAVÁ PROMĚNA ŽEMLOVÝCH KNEDLÍKŮ
do hodiny levný pokrm střední
Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve, celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.
POHANKOVÉ KNEDLÍKY
6 porcí

Suroviny


pohanka kroupa 250 g
vejce 2 ks
pečivo 5 rohlíků 200 g
bramborový škrob 30 g
sůl 15 g
máslo 50 g
muškátový oříšek mletý/strouhaný  
petrželová nať  
olej nebo sádlo  

Variace a možnosti

Postup


1

Pohanku (kroupu) spařte vroucí osolenou vodou a nechte ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba odměřit dvojnásobek než samotné pohanky (stejně jako na rýži). Během toho pohanka natáhne veškerou tekutinu.

2

Během toho si v misce rozšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou nať, na závěr vmíchejte škrobovou moučku. Tuto směs pak vmíchejte do spařené pohanky (pozor aby pohanka nebyla příliš horká.

3

V poslední fázi pak vložte do vašeho díla na kostky nakrájenou žemli (rohlíky). Vše jen krátce promíchněte, aby kostky pečiva zůstaly v knedlíku po uvaření patrné.

4

Na každý knedlík (váleček) si připravte pruh alobalu a na něj položte kousek potravinářské fólie nebo mikrotenový přířez. Řídké těsto pak rozdělte na patřičné části a postupně vytvořte prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočte "jako bonbónek" z jedné i druhé strany a lehkým zatlačením obou konců směrem dovnitř (proti sobě), knedlík ztužte.

5

Podle velikosti vařte knedlíky 7 - 10 minut. Můžete použít i vaření v páře. Vodu v případě že vaříte zabalené knedlíky není třeba solit. Uvařené pohankové knedlíky vybalte, můžete je trochu omastit, ale hlavně je přikryjte, aby na povrchu neosychaly.
Partneři:
ČESKÝ INTERNET s.r.o. © 2024 Marten & Louis, spol. s r.o., ČESKÝ INTERNET s.r.o., Kostelní 942/46, České Budějovice
Připomínky a návrhy zasílejte na info@ceskereality.cz. Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno. [6]