POHANKOVÉ KNEDLÍKY
ZAJÍMAVÁ PROMĚNA ŽEMLOVÝCH KNEDLÍKŮ
Knedlíky připravené ze spařené pohanky, vajec a žemle. Ideální k dušeným masům a zeleninám, pečeni a podobně. Jer možné je doplnit nitkami mrkve,
celeru, bylinkami, kousky uzeného masa či šunky, uzeným tofu a podávat je se zelím jako špekové knedlíky.
Postup
Pohanku (kroupu) spařte vroucí osolenou vodou a nechte ji asi 20 minut stát pod pokličkou. Vody je třeba
odměřit dvojnásobek než samotné pohanky (stejně jako na rýži). Během toho pohanka natáhne veškerou
tekutinu.
Během toho si v misce rozšlehejte vejce, rozpuštěné máslo, sůl, koření a jemně nasekanou petrželovou
nať, na závěr vmíchejte škrobovou moučku. Tuto směs pak vmíchejte do spařené pohanky (pozor aby
pohanka nebyla příliš horká.
V poslední fázi pak vložte do vašeho díla na kostky nakrájenou žemli (rohlíky). Vše jen krátce
promíchněte, aby kostky pečiva zůstaly v knedlíku po uvaření patrné.
Na každý knedlík (váleček) si připravte pruh alobalu a na něj položte kousek potravinářské fólie nebo
mikrotenový přířez. Řídké těsto pak rozdělte na patřičné části a postupně vytvořte prostým zavinutím
válečky. Na koncích alobal pečlivě stočte "jako bonbónek" z jedné i druhé strany a lehkým zatlačením obou
konců směrem dovnitř (proti sobě), knedlík ztužte.
Podle velikosti vařte knedlíky 7 - 10 minut. Můžete použít i vaření v páře. Vodu v případě že vaříte zabalené
knedlíky není třeba solit. Uvařené pohankové knedlíky vybalte, můžete je trochu omastit, ale hlavně je
přikryjte, aby na povrchu neosychaly.